Sosem létezett az első éjszaka joga

2017. június 27. 10:52

Hanula Zsolt
Index
A jobbágylányok szüzességét elvevő földesúr egyszerű rémmese, ami a 18. században, a francia felvilágosodás korában kezdett el széles körben terjedni. Ekkor nagy divatja volt a sötét középkort minél sötétebbnek és rémesebbnek lefesteni.

„Persze attól, hogy egyetlen jogtörténeti mű sem említi, még elképzelhető lenne, hogy ha nem is törvénybe foglalt, de általánosan gyakorolt, íratlan szokásként éljen az első éjszaka joga. Az Urbanlegends nyomozása szerint azonban nem ez a helyzet, a jobbágylányok szüzességét elvevő földesúr egyszerű rémmese, ami a 18. században, a francia felvilágosodás korában kezdett el széles körben terjedni. Ekkor nagy divatja volt a sötét középkort minél sötétebbnek és rémesebbnek lefesteni (ennek a következménye az a tévhit is, hogy Kolumbusz korában laposnak gondolták a Földet), hogy minél nagyobb legyen a kontraszt a felvilágosodás vívmányaival szemben.

Jellemző, hogy az Ius primae noctis nem történelmi dokumentumokban vagy korabeli krónikákban tűnik fel, hanem az 1700-as évek végétől kezdve irodalmi művekben, például Voltaire-nél vagy Mark Twainnél, és operákban, mint a Figaro házassága, a Don Giovanni vagy a Rigoletto.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerencsésebb országokban (Anglia, Franciaország etc.) rengeteg középkori okirat (hűbéri levél, bírósági jegyzőkönyvek) maradt fenn. Ráth Véghtől, aki régebben a kedvencem volt, emlékszem még, hogy egyetlen egy sem említi ezt a jogot. Szokás volt ilyenkor kisebb ajándékokat (malac, esküvői torta stb.) adni a földesúrnak, de szó sem volt "természetbeni" juttatásról. (Persze attól még lehetett olyan, aki próbálkozott, de joga nem volt hozzá.)

Azért volt valami olyasmi is, hogy "Urbárium", ami a jogokat és kötelezettségeket rögzítette, igaz elég egy-oldalra húzott.

Marx a példamutató:
Cselédet viszont évtizedeken keresztül tartott. A dolgozók kizsákmányolása ellen papoló kommunista a cselédjének egy fillér bért nem fizetett. Helen Demuth csak szállást és ellátást kapott munkája cserébe. Ha van röghöz kötött rabszolgatartás kicsiben, akkor azt Marx gyakorolta. A cseléd kizsákmányolása nem akadályozta meg Marxot abban, hogy teherbe ejtse. A fiút, Fricit, azonban életében csak egyszer fogadta. A gyakorlatilag kitagadott leszármazott az édesanyját is csak a hátsó bejáraton keresztül látogathatta. Végül Engels vette gyámkodásba Marx nem vállalt zabigyerekét.
Az egyetlen proletárt tehát, akit Marx ismert, sohasem fizette meg, de szeretőnek használta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában