Hősök, mártírok, áldozatok és történelmi személyiségek

2017. május 23. 18:46

Gecse Géza
Vendégszerző
Száz év tükrében a nagy háború 1917 – 2017. Folytatja az első világháborús történelmi ismeretterjesztő klipvetélkedőt az Aspektus!

Ahogy eddig, az idén is nemcsak a Kárpát-medencei magyarok, hanem a visegrádiak, baltiak mellett akár Oroszországból is pályázhatnak azok, akiket érdekel az első világháború – 2 és 4 perc közötti hosszúságú történelmi ismeretterjesztő kisfilmmel, amelyet az ujaspektus@gmail.com címre kell május 31-ig, illetve azt követően beküldeni! (A 2014-es vetélkedő harmadik helyezettje bolgár nemzetiségű volt, a második erdélyi, a tavalyi második helyezettje pedig olasz!) A nem-magyaroknak angol hangalámondással vagy angolul feliratozva kell ellátniuk a klipjüket!

Az idei rendezvénysorozat központi előadását 2017. május 29-én, hétfőn, du. 5 órakor tartjuk meg: ’Hősök, mártírok, áldozatok és történelmi személyiségek. Száz év tükrében a nagy háború 1917 - 2017 címmel, amelyben az 1917-es esztendő számunkra fontos momentumairól lesz szó.

Száz éve a februári orosz forradalom következtében átalakult a keleti front helyzete, amelynek az év közepén az egyik záró mozzanata a Kerenszkij-offenzíva, amelyet a Monarchia végül hárítani tudott, sőt Bukovinát is elfoglalta és így áttételesen hozzájárult az októberi bolsevik hatalomátvétel sikeréhez. Nem lehet nem beszélni az áprilisi amerikai hadüzenet hatásáról, de szó lesz a csehszlovák légió megalakulásáról is. A ma embere számára nem világos a háborúban elesettek áldozatának az értelme. Zavarok tapasztalhatók, hogy hősöknek, áldozatoknak, mártíroknak tekintsük-e őket? Ráadásul a két világháború közötti időszak, sőt a második világháború számos történelmi személyisége is közülük került ki. Előadóink segítségével 1917-es szerepüket is bemutatjuk, nem hagyva ki például a magyar történelmi emlékezetben fontos szerepet elfoglaló honvédtábornok Görgei Artúr 1916-os halálát, temetésének utórezgéseit. Tisza István, Horthy Miklós, Jozef Tiso, Werth Henrik tevékenységére azért is utalunk – valamennyien harcoltak a világháborúban – mivel későbbi és mai megítélésük – számos megválaszolatlan kérdést vet fel, inspirál a gondolkodásra, valamint a klip-készítésre, hiszen gróf Esterházy János magyar mártír-politikust ugyanazon törvények alapján ítélték el, mint Jozef Tisot. Esterházynak valójában Horthy Miklós miatt kellett bűnhődnie, aki a portugáliai Estorilban nem börtönben, hanem ágyban és párnák közt, Esterházy előtt alig néhány héttel halt meg. Mindemellett az 1917-es esztendő újdonsága, hogy főként (de nemcsak) a magyarlakta területeken a Nagy Háborúban elesett hősöknek településeink többségében emlékműveket emeltek. Hazánk történetében első ízben fordul elő, hogy e szobrok „demokratizálódtak”: vagyis nem uralkodókat, kiemelkedő hadvezéreket, hanem egyszerű katonákat ábrázolnak.

Oroszországból Szergej Nyelipovics történész, míg Magyarországon az ELTE-éről Gerő András tanszékvezető egyetemi tanár, Hermann Róbert egyetemi tanár, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese, Balla Tibor, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum osztályvezetője, Janek István, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa és G. Kovács László történész elemzi az 1917-os esztendőt. Előtte két órával, du. 3 órai kezdéssel szervezünk ugyanoda, vagyis az ELTE BTK (kari) tanácstermébe valamennyi, a korábbi pályázatban részt vevő, illetve a pályázat során érdeklődést tanúsító középiskolás kolléga számára módszertani találkozót. A téma: miként lehet az első világháború tanulását érdekesebbé tenni. Erről mindegyikükkel néhány percnyi szerkesztett interjút kívánunk rögzíteni, majd a sorozatindító előadás bevezetésekor, annak az elején, vagyis du.5-kor Ősz Gábor kollégám foglalja össze az eszmecsere tanulságait. Ez alatt, vagyis du. 3 és 5 óra között a délután 5-kor kezdődő előadás résztvevőivel is készül interjú a 25 perces film számára.

A ’Hősök, mártírok, áldozatok és történelmi személyiségek. Száz év tükrében a nagy háború 1917 - 2017 rendezvényt operatőrök, továbbá fotós közreműködésével rögzítjük, a szövegét legépeljük, cikkben összefoglaljuk, majd ezt követően az aspektus.eu oldalon fényképekkel hozzáférhetővé tesszük, illetve az Aspektus Facebook-oldalán is posztoljuk. Az év további részében pedig használjuk az ismeretterjesztő kisfilmvetélkedő népszerűsítése során. Annak érdekében, hogy azok számára is nyújtsunk ötletet, akik az előadáson nem tudtak ott lenni, a rögzített anyagból szerkesztünk egy 70 perces hangos, fényképekkel feldíszített audio-változatot. A híradó részletekkel kiegészített 25 perces, filmangol hangalámondásos változatát is megszerkesztjük, amelyből három rövid, kettő és négy perc közötti promo-klipet is létrehozunk – a kisfilm-vetélkedő népszerűsítésére.

A pályázat menete

A két eddigi pályázatunktól eltérően ez alkalommal a központi előadás népszerűsítésére összpontosítunk, nem titkolva, hogy ennek fő célközönsége továbbra is az egyetemista-főiskolás, valamint a középiskolás korosztály, tehát jellemzően a 14-24 évesek, de korhatártól függetlenül bárki részt vehet rajta. A május 29-i vitaest az ismeretterjesztő kisfilm-, illetve klip-vetélkedő (a továbbiakban: klipvetélkedő) indítórendezvénye, amelyet 2017. május 13-a és 2017. május 31-e között, nemcsak itthon, hanem külföldi partnereink között is meghirdetünk. A 2-4 perc terjedelmű klip-vetélkedő témája az első világháború – az utóbbi száz év tükrében értelmezve. Ennek fő célja, hogy az első nagy világégésről, illetve következményeiről, a békeszerződésekről, az új európai rendről, a háború hétköznapokat és politikai rendszereket befolyásoló hatásairól, illetve utóéletéről mai megvilágításból, korszerűen, morális kérdéseket is megfogalmazva és elgondolkodtatva szóljunk.

Kiscsoportos foglalkozások

2017. május 17-től 201. május 29-ig ennek érdekében péntek délután (17.00-tól 19.00-ig) a Kossuth Klubban klip-készítési technikai fogásokat bemutatva két kiscsoportos foglalkozást szervezünk, amelyek során a vetélkedővel kapcsolatos további kérdésekről is felvilágosítással szolgálunk.

A 2017.május 17-e és május 29-e közötti időszakban a Bonum TV Délelőtt című közösségi magazin műsorában Száz év tükrében a nagy háború 1917-2017 címmel felhívjuk a figyelmet a 2014-es, illetve a 2016-os pályázatunk során felvett eddigi filmjeinkre. Minden egyes alkalommal meghívott vendégünkkel beszélgetve teszünk fel egy-egy kérdést az első világháborúhoz kapcsolódóan, amiért pólót lehet nyerni. Az „élő” vendég mindig más, akinek a segítségével bemutatjuk az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, illetve más szervezetek korábbi és most aktuális programjait, ismertetjük eddigi klipvetélkedőnk győzteseit, egy-egy a világháborúval foglalkozó Facebook-oldalt vagy létrehozóikat.

Emellett rövid, figyelemfelkeltő montázst szerkesztünk, amelyben szintén a május 29-i rendezvényre összpontosítunk. Ezt a Bonum TV különböző időpontokban fogja önállóan sugározni.

Az adásba került valamennyi változatot megosztjuk az Aspektus Facebook-oldalán és összefoglalót adunk közre a www.aspektus.eu oldalon.

Az első világháború eseményeihez kapcsolódó kérdések helyes megválaszolásán kívül – a beküldött klipekkel – ez alkalommal pólót lehet nyerni, továbbá a klipek részt vesznek az Aspektus későbbi vetélkedőin.

Gecse Géza

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában