133 nap – A Tanácsköztársaság története (a teljes film)

2017. május 17. 8:41
Dicsőséges? Szégyenletes? Borsody István dokumentumfilmje a világ második proletárdiktatúrájáról, népbiztosokról, vörös terrorról és honvédő harcokról. Producer: Skrabski Fruzsina.

„Dicsőséges vagy éppen szégyenletes. A hazai történetírás nem fukarkodott a jelzőkkel, amikor a Magyar Tanácsköztársasággal foglakozott, Hetven éven át vagy csak pozitív vagy csak negatív köntösben mutatta be a 133 nap történetét. Ami 1919-ben Magyarország szétszakításával egy időben történt, az nagyban befolyásolta későbbi történelmünket. Hiába tartották életben a Tanácsköztársaságot kevesebb mint fél évig, kitörölhetetlen része lett a magyar történetírásnak. Manipulált iskolai tananyagok, hiányos történelmi feldolgozások jelentek meg könyvben és filmen. 1989-ben, a hetven évvel korábban történtek tisztázása mellékessé vált. Filmünk szándékolt célja, a Tanácsköztársaság későbbi feldolgozásának és így a megtörtént történelemhamisítás bemutatása is. Fontos tisztázni, hogy pontosan mi és miért történt 1919. március 21-e augusztus 1-e között.” – A Becsengetünk produkció történelmi dokumentumfilmje teljes hosszában az Indafilm kínálatában.

A film elkészültét az NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja támogatta.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Kicsengethetnének" már ennek a megélhetési agit-prop luvnya produkciónak végre!:)

A Magyar tanácsköztársaság egy nagyívű projekt része volt.
A projekt célja, feladata: Európa szétdúlása. A felforgatott kontinens árnyékában a világ többi részét így lehetett a nyugati imperialista gyalázat érdekeit kiszolgálva felosztani egymás között, és mellesleg, az elsőrendű célt, relatíve észrevétlenül, Palesztina szétrobbantását.
Magyarul: a Balfour-ígérvényt megalapozni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés