Film készül Mária Teréziáról

2017. március 27. 15:07
Mária Terézia születésének 300. évfordulójára közép-európai koprodukciós film készül a császárnő és királynő ifjú éveiről.

A Cseh Televízió, az osztrák ORF, a szlovák RTVS, a német Beta Film az MR Film és az MTVA közösen készítenek történelmi drámasorozatot Mária Terézia életéről. Ez az első alkalom, hogy négy európai közszolgálati televíziós csatorna közösen készít televíziós produkciót. A két epizódból álló történelmi sorozat forgatása vasárnap kezdődött el a csehországi Kromerzsízsben.

„A fiatal Mária Terézia apja, III. Károly király haláláról értesülve visszatér Firenzéből Ausztriába. Egy elszegényedett országba érkezik, amely tele van az ellenségeivel. Nagy kísérettel, 16 lóval és két szekérrel utazik, amikor dühös parasztok állják útját” – árulta el Robert Dornhelm filmrendező, milyen jelenettel kezdődik a forgatás. A kétrészes film rendezője, aki Temesvárott született és kiválóan beszél magyarul, korábban Hollywoodban is élt és dolgozott. A több nagysikerű TV-filmet jegyző kiváló rendezőt Children of Theatre Street című dokumentumfilmjéért Oscar-díjra is jelölték.

A főszereplőt, Mária Terézia szerepét Marie-Luise Stockinger osztrák színésznő alakítja, I. Ferencet pedig Vojtěch Kotek, cseh színész formálja meg. A TV-film sorozatban magyar színészek is résztvesznek.

Robert Dornhelm egy Budapesten tartott casting alkalmával választotta ki Tenki Réka, Nagy Ervin, Rátóti Zoltán és Adorjáni Bálint színészeket a szerepekre. „A filmben fontos szerep jut Esterházy Miklósnak és Pálnak, akiknek a megformálását már az első pillanattól kezdve magyar színészekre szerettem volna bízni” – hangsúlyozta a rendező. „A budapesti casting alkalmával nagyon sok tehetséges, remek magyar színészt volt szerencsém megismerni, ami külön megnehezítette a választást.”

A két Esterházy-t Nagy Ervin és Adorjáni Bálint alakítják majd. Tenki Réka, Lorenc grófnő, míg Rátóti Zoltán a porosz követ von Grumbkow szerepében lesz látható.

(Fotó forrása: Origo)

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pont Habsburg-Lotaringiai nosztalgiára van most a legnagyobb szükségünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában