Örökös szabadság

2016. október 22. 8:58

Néző László
Magyar Idők
1956 októberének legnagyobb öröksége az, hogy ha összefog ez az ország, világrengető dolgokra képes.

„Lassan három évtizede élünk itt Kelet-Közép-Európában szabadságban, és bár sokszor úgy tűnik, mintha nem tudnánk mit kezdeni azzal a kinccsel, amire oly sokáig áhítoztunk, mintha eltékozoltuk volna ezt a három évtizedet, de aki élt a Kádár-rendszerben, az tudja: össze sem lehet hasonlítani a mai Magyarországot a hatvanas-hetvenes vagy éppen a nyolcvanas évekbelivel. S minden, ami ma jó ebben az országban, s minden, ami rossz, mi vagyunk, mai magyarok. Nincs másik országunk, s nincs másik népünk sem.

Az még talán lehetne közös pont, hogy 1956 októberének legnagyobb öröksége az, hogy ha összefog ez az ország, világrengető dolgokra képes. 1956-ban sokan sokfélét akartak, másért harcolt a józsefvárosi cigány forradalmár, s másért az egykori katonatiszt, másért a sértett párttag és másért a kínzókamrából menekült »ellenforradalmár«. Másfajta országot képzelt el Nagy Imre, mint Mindszenty József vagy éppen Mansfeld Péter.

De volt valami közös kincsük, közös akarásuk: a szabadság és a függetlenség. Minden más, ami elválasztotta őket, lényegtelen volt ezekhez képest, s amikor úgy hozta a sors, mindenféle ellentétet félre tudtak tenni ezért az akarásért. De ennél többre is képesek voltak: készek voltak az életüket is áldozni ezért a közös kincsért. Hatvan évvel a forradalom kitörése után, a mai viszonylagos jólétünkben, kényelmes életünkben vajon tudjuk-e kellőképpen értékelni, értjük-e, micsoda tiszteletre méltó és felbecsülhetetlen értékű tettet vittek véghez az akkori magyarok?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés