Mit vesztettünk az Osztrák-Magyar Monarchia szétesésével?

2016. október 7. 10:37

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Mit vesztettünk a Monarchia bukásával? Várjuk a válaszokat kurucoktól, labancoktól és belgáktól is!

Nagy vita alakult ki Gerő András Mandinernek adott nagyinterjúja után. A történész szerint Ferenc Józsefnek − történelmi bűneinek elismerése mellett szobrot kellene állítani; és mindenkinek jobb lett volna, ha a Habsburgok tovább uralkodhatnak az I. világháború után. Természetesen rögtön előkerültek a kuruc és labanc álláspontok  jellemzően persze az előbbiek.

Ha már vitázunk, álljon itt egy kérdés, amire kommentekben, listákban várjuk a válaszokat kurucoktól, labancoktól és belgáktól is:

ki, mely régió vesztette a legnagyobbat (és miért) a Monarchia felbomlása óta eltelt közel száz évben?

Az én privát listám:

1. Erdély − az elmúlt száz év román királyi és kommunista diktatúrát, égbekiáltó jogtiprásokat, történelmi és kulturális örökségek tömeges pusztulását ja és útmenti kábelkötegeket, ocsmány lakótelepeket és bűzölgő-bezárt gyárakat adott Erdélynek; ráadásul kiszakították (Közép-)Európából és odadobták a Balkánra.

2. Galícia-Bukovina  nagyjából a fentiek, csak mindezt a Szovjetunió otromba fennhatósága alatt, tömeges népirtásokkal, népvándorlásokkal, háborús pusztításokkal és rendszerváltás utáni további elszegényedéssel fűszerezve.

3. Trieszt egy európai nagyhatalom első számú kikötőjéből Olaszország félreeső fityegőjévé vált, fuldokolva a teljes hátország és piac elvétele miatt, a 20. század nagy részében teljes egészében elvágva fél Közép-Európától.

4. Bosznia a középkorban rekedt fél-muszlim tartományt alig néhány évtized alatt korrekt kelet-közép-európai színvonalra emelte fel az Osztrák-Magyar Monarchia. Kell részletezni a 20. századi sorsát?

5. Budapest alap, hogy szinte minden, ami szép és látványos Budapesten, a Monarchia korában, pár évtized alatt született, erre vagyunk büszke máig. Fővárosunk a Monarchia utolsó éveire szinte beelőzte Bécset pörgésben, fejlődésben, talán még életminőségben is. Ha a birodalom bármilyen formában fennmaradt volna, a birodalom kellős közepén fekvő, szabadon, de átgondoltan terjeszkedő, sokszínű (multikulti!) metropolisz a kontinens első számú városai egyikévé válhatott volna. És még most is több tekintetben ott van a másodvonal élmezőnyében.

6. Közép-Európa,mint közös hazánk volt egyszer egy birodalom, amin belül szabadon utazhattál Lembergtől a Garda-tóig, Prágától Dubrovnikig, Brassótól a Rajna völgyéig - mindezt annak a tudatában, hogy a kellően távoli Bécsben van egy kellően öreg császár, aki ugyan nem túl populistán barátságosan, de lelkiismeretesen intézi közös hazánk ügyeit, még ha le is szarják a legyek az arcképét kies prágai kocsmákban. Ja, és még az adóterhek is jóval alacsonyabbak voltak, mint ma.

Kell még valamit mondanunk, kurucok?

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahogy elnézem az azóta eltelt időket, valakiknek előbb-utóbb érdekében állt volna fellázítani, egymás ellen hangolni a különböző nemzetiségeket, lehet, hogy polgárháborúk sora következhetett volna.

Szerintem Nem abban van a lényeg amit ergé ír, hanem abban amit nem említ meg.

Ferenc József anyja önkritikáival került hatalomra és ifjabb korábban a kormányzáshoz ugyanazt az anyai örökséget alkalmazta. A régi jól bevélt módszert alkalmazta: Oszd meg őket és uralkodj.

Ez tapasztalható Magyarország irányában is. Mindvégig ezt a politikát folytatta és elsődleges volt számára Ausztria érdeke. Nem véletlen, hogy 1948-ban kirobbant a szabadságharc. Ekkor már gyenge volt és csak a cári orosz hadsereg behívásával tudta leverni a szabadságharcot.

A szabadságharc leverése után hatalma meggyengült és kénytelen volt engedményeket adni Magyarországnak. Ezt jelentette a kiegyezést.
A problémát azonban ez sem oldotta meg, mert Magyarország a birodalom érdekében - elismerem, hogy könnyű a Katát táncba vinni, ha ő is akarja - bonyolódott bele a világháborúba, amely elvezetett Magyarország megcsonkításához. Ez utóbbiban is fellelhető a nagyhatalmak azon felfogása, hogy "Oszd meg őket és uralkodj". Ennek szellemében húzták meg a határokat, csatolták el Magyarország részééit. Ebben már kódolva volt a II. VH is.

Kell még valamit mondanunk, labancok?

de,utána a vízözön jött.

"Várjuk a válaszokat kurucoktól, labancoktól és belgáktól is!"

A balgákat kihagyta, pedig abból vannak többen a Mandiner fórumán.

Érdekes, hogy Rajcsányi úr javarészt a luxust hiányolja.

Nekem csak az igazság(osság) hiányzik. Az, amit a magyaroktól elvettek, megtagadtak. Már a "hőn szeretett" birodalomban is.

kiragadott idézet. Hiányzik a teljes szövegkörnyezet, amely rávilágítana, hogy miről ír Petőfi.

" Pest, március 20. 1848

Az egyetértés, mely eddig kivétel nélkül uralkodott a fővárosban, bomlani kezd.

Német polgárok, bevádollak benneteket a nemzet és az utókor előtt, hogy azt ti bontottátok fel! E kettő ítéljen fölöttetek.

Ök nyilatkoztak először, hogy a nemzetőrségbe magok közé zsidót nem vesznek, és így ők dobtak először sarat március 15-ikének szűz zászlajára! ... avagy nem áll-e azon e jelszó, és nem kiáltottátok-e velünk: Szabadság, egyenlőség, testvériség? Igen, ti velünk kiáltottátok ezt, de – most már látjuk – nem igazságszeretetből, hanem félelemből! ...

Megszűntetek már félni? Ne szűnjetek meg, mert eljött és még nem múlt el a jutalmazásnak és büntetésnek ideje!

Várhattok-e igazságot a magatok részére, ha nem vagytok igazságosak mások iránt?

S miért üldözitek ti a zsidókat, hogy meritek őket üldözni itt minálunk? Hullott egy csepp véretek e földre, midőn a hazát szerezték, vagy midőn oltalmazták? nem; ti jött-ment emberek vagytok, alig van köztetek olyan, a ki be tudná bizonyítani csak azt is, hogy első nagyapja itt halt meg, annál kevésbé, hogy itt született. Olyanok voltatok mint az 1, midőn bejöttetek, most olyanok vagytok mint az O ... legyen bennetek annyi becsületérzés, hogy ha már nem szeretitek is e nemzetet, melynek földén meghíztatok, legalább ne piszkoljátok azt be!

De legszomorúbb az, hgoy nincs olyan gyalázatos ügy, melynek pártfogói, apostolai ne támadnának. Ezen égbekiáltólag igazságtalan zsidóüldözésnek apostola lett nehány zugprókátor, kik most széltire prédikálnak a zsidók ellen, s a ki az igazság mellett szót emel, arra a megvetendő hamis próféták elég szemtelenek azt kiáltani, hogy a zsidók által meg van vesztegetve. A nyomorúk! nem tudják, vagy nem akarják hinni, hogy ő nálok becsületesebb emberek is vannak, kik nem a szennyes önérdek rabszolgái, hanem a tiszta igazság és humanismus barátai."

Nos ezt próbáld meg értelmezni! Ezt próbáld párhuzamba vonni a jelennel.

Igazad van abban, hogy az 1848-as szabadságharc előzményét kihagytam. Így írásomnak ez a része torzra kereskedett. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy Ferenc József mikor került trónra, de most már nem pótolom, mert a leglényegesebb dolgokon úgysem változtatna.

Nem az a lényeg, hogy kit hívott be, hanem az miért, minek a következében.

Nincs mit.

Azért másoltam be, mert az első mondatot tartom fontosnak és erre fűzhető fel az összes többi.

Ez a mondat pedig a következő: "Az egyetértés, mely eddig kivétel nélkül uralkodott a fővárosban, bomlani kezd."

Mondja valaki azt, hogy ma ez nem érhető tetten.

Csakúgy mellékesen kérdezem meg; Milyen magyar király az, aki nem esküszik fel a magyar alkotmányra és hatályon kívül helyezi az áprilisi törvényeket?

Ferenc József éppolyan önkritikus volt, mint az anyja. Mindenben örökölte a természetét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés