A kiegyezés, mint sikertörténet

2016. június 18. 11:04

Forgács Ádám
Forgács Ádám
Izraelben minden 14 éves diák tudja ki volt Kossuth Lajos és Deák Ferenc. Ennek célja, hogy forradalmárokat neveljenek a gyerekekből.

„Prof. Dr. Gabriel Hallevy-vel, az izraeli professzorral, az interjú után megittunk egy kávét, és ekkor mondta azt, ami rendkívül elgondolkodtatott a történelem jövőformáló erejével kapcsolatban. Mint kiderült, Izraelben minden 14 éves diák tudja ki volt Kossuth Lajos és Deák Ferenc. Mégpedig azért, mert az 1848 és 1914 közötti magyar történelmet részletesen, tananyagként tanítják az izraeli általános iskolákban. Ennek célja, hogy forradalmárokat neveljenek a gyerekekből. Olyan embereket, akik felkelnek az elnyomás ellen és kiállnak a jogaikért. Izraelben úgy gondolják, hogy ennek szemléltetésére legmegfelelőbb a magyar történelem már említett korszaka. Az a közvélekedés, hogy ha 1848-ban nem szítunk forradalmat, akkor a magyar nemzet továbbra is alárendelt szerepet játszott volna a Habsburg Birodalomban.

Abból a tényből kiindulva, hogy a Közel-Kelet egyik országában a mi nemzetünk történelmi példájával nevelik forradalmárrá a jövő generációit, adódik a kérdés: mi milyen lépéseket teszünk e célból? Úgy oktatjuk-e történelmünket, hogy az a megfelelő jövőt eredményezze nemzetünk számára?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

az izraeliekben valóban van tűz, néha túl sok is.

1849. után csak rossz és rossz között lehetett választani, mert a Habsburgoknak sikerült a nemzetiségi vezetők között elhinteni a Magyarországtól történő elszakadásra törekvés magvait. A 'Kiegyezés' teljesítette Bécs óhaját, létrejött az összbirodalom, közös had-, kül- és pénzügyekkel, gyakorlatilag megszüntetve az önálló magyar államiság lehetőségét. Deákék mentségeként az szolgálhat, hogy felrémlett a Habsburg birodalom felosztása Németország és Oroszország között. Függetlenségünkért való harcos kiállás az ország feldarabolását eredményezhette volna, nagyjából a (későbbi bécsi döntéseknek megfelelő határvonalú) színmagyar lakosságú területek megtartásával.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés