Tűrthetetlen IV.

2016. április 12. 10:54

Bayer Zsolt
Bádog
Az volt a tévképzetünk, hogy a rendszerváltást követően ez éppoly magától értetődő módon fog helyre billenni, s az addig hivatalos történelmi és irodalmi kánon, az emlékezetpolitikai és nyelvpolitikai erőtér meg fog változni. Nem ez történt.

Ameddig ez a munka nincs elvégezve, addig a társadalom kollektív tudatában, lelkében, mindezek mélyrétegeiben nem történik meg a rendszerváltás. Holott a rendszerváltás valódi értelme a felépítményen (demokratikus intézményrendszer kiépülése és működése stb.-stb.) túl csak ebben találhatja meg igazi értelmét.

Rákosiék majd Kádárék piedesztálra emelték a Tanácsköztársaságot, annak minden hóhérát, gyilkosát, csatornatöltelék gazemberét ( a franciák ugyanezt megtették a jakobinusokkal!), és ezzel párhuzamosan –hiszen így szükségszerű!- kiátkozták, kriminalizálták, embertelennek nyilvánították és láttatták a Horthy-rendszer egészét. Az egyenlet mindkét oldala szemenszedett hazugság és történelemhamisítás, még sincs semmi változás. (…)

Az igazán kínzó kérdés, hogy miképpen lehet elegendő a teljes kiátkozáshoz az »antiszemitizmus« vádja, még akkor is, ha nem csupán vád, és miért nem számít, ha valaki valódi gyilkos volt, amennyiben »baloldaliként«, kommunistaként vált gyilkossá?

Hogyan lehetséges, hogy a magyarországi baloldal a mai napig engesztelhetetlenül gyűlöli Herczeg Ferencet, Tormay Cecilt, Nyírő Józsefet, Wass Albertet, Szabó Dezsőt, Prohászka Ottokárt, de még Mindszenty Józsefet is? Gyűlölik az emléküket, gyűlölik az életművüket, de Korvin Ottóval nincsen semmi bajuk. S valószínűleg Kun Bélával és Szamuelyvel sincs, csak ezt nem merik még hangosan kimondani, s ez lenne a rendszerváltás sikere…

A legárulkodóbb momentum pedig Lukács György feltétlen tisztelete.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lassan eljutunk oda, mint Amerika (kicsit más vonatkozásban), ahol társadalmilag és néha anyagilag tönkreteszi magát az, aki kifogásolja a homoszexualitást vagy n-betűs szót ('negro', nem is beszélve 'nigger'-ről) mer kiejteni

Lukácsra nincs mit mondani. Egy elvetemült előterrorista, a polgárok legyilkolására bíztatva az "osztályharcosokat".

A népszabós Miklós Gábor már elkezdte a Lukács sztárolását, hogy méltó helyre kerülhessen a "lukácsi hagyaték". Jó helyen van a neten, elrettentő példának. Minden leírt bekezdése priceless!

Nálunk valakinek megvoltak a Gyurkovics fiúk és lányok, gimnazista voltam, mikor olvastam őket. Az biztos, h. Herczegh szerette és ismerte az a világot, amiről írt.

Úgy emlékszem, h. nagyon mulatságosak voltak.
Szállóigévé vált valakit (-kiket) otthagyni a kalotaszegi varrottas mellénnyel, mondjuk, étlen, szomjan.

Nem gondolom, h. magyarkodó lett volna.

A szerzőnek nem az irodalmi kánon összetétele vagy minősége fáj, hanem, hogy az ő c-kategóriás novelláiból sem a szakma, sem a közönség nem kért. Bayer Zsolt egy bukott író. Egész publicisztikai karrierjét, a politika kiszolgálását, a féktelen dühöt, alpáriságot a szépirodalmi ambíciók kudarca motiválja.

Teljes mértékben igaza van BZS-nek.
Lásd: Pukliék, meg a többi bagázsmozgalmat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés