Mit tanulnak a norvég iskolások Magyarországról?

2016. április 5. 15:02
Kőmíves Míra Eszter
Nők külföldön
Ezzel Magyarország katolikus országgá vált, de az emberek nagy része mind a mai napig a Mongóliából magukkal hozott régi vallási tradiciókat és babonákat követik titokban.

Egy ismerősöm humán szakos (több történelem, irodalom, filozófia, pszichológia) 17 éves lánya év végén tesz világtörténelemből középiskolai záróvizsgát. Néhány dolgot nem értett a magyar történelemmel kapcsolatban, ezért meghívtam, hogy kérdezzen bátran. Én ugyan nem vagyok túl jó történelemből, de van egy csomó könyvünk. Érdekes volt elolvasni mit tanultak Magyarországról. (A neveket is magyarra fordítottam, hogy érthetőbb legyen.) (…)

1000 körül élt az első mások által is elismert magyar király, István. A koronát a Pápa küldte neki, de az Esztergomi érsek koronázta meg. Ezzel Magyarország katolikus országgá vált, de az emberek nagy része mind a mai napig a Mongóliából magukkal hozott régi vallási tradiciókat és babonákat követik titokban és csak a külvilágnak mutatják azt, hogy katolikusok vagy ateisták. István sok új törvényt hozott. Például mindenkinek kötelező volt templomba és iskolába járni. Iskolában írni, olvasni, számolni és énekelni tanultak a gyerekek két éven át. Halála után fia László lett a király. Uralma alatt volt a mindenkori legnagyobb béke az országban. (…)

Néhány tudós úgy véli , hogy 1526-ban Magyarország vesztett a Török Birodalommal szemben, mások ezzel nem értenek egyet. Az általános iskolás magyar gyerekek azt tanulják, hogy a török seregek 300 évet töltöttek Magyarországon folyamatos háborúval. A középiskolások ezzel szemben azt tanulják, hogy a törökök 1552-ben elveszítették a háborut Egerben egy csata során és utána folyamatosan hazamentek Törökországba. (…)

A napóleoni háborúk után, a magyar embereknek rengeteg pénze volt, mert a háború alatt ételt árultak. Többek között ebből a pénzből hozták létre a Magyar Tudományos Akadémiát 1830-ban. Az itt dolgozók új magyar nyelvű szótárakat, könyveket, színdarabokat gyártottak. Az intézett ma is működik, de tevékenységi köre kibővült. (…)

Ezután kezdődött a második világháború, aminek végezetével Magyarország a Szovjetúnió része lett. 1956 október 23-án megpróbálták a magyar emberek elűzni az orosz katonákat, de csak azt érték el, hogy Magyarország önálló országgá vált. A katonák változatlanul ott maradtak, hogy segítsenek rendbehozni a magyar gazdaságot. Ez jól sikerült. Minden embernek volt munkája, háza, étele, ruhája, autója. Sok család nyaralót is vásárolt magának.

1989-ben megszűnt a Szovjetúnió és az orosz katonák visszamentek Oroszországba.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jézusmáriaszentjózsef!

Molenbeki belga állampolgároknak, arabusul: :-)

https://goo.gl/o2TdVV

:
Al-Masîh ‘Îsâ ben Mariam (peace be upon him)

Én is hitetlenkedem, de a fenti mandi adta linken
Votisky Petra kommentje olvasható miszerint ez a tankönyv-fejezet (illetve eme lapok) beszkennelése folyamatban van...

Azt én nem zárom ki hogy csudálatos szivárványszin norvég tankönyvpaletta egy ostobábbja szúrja itten az szümünket!

"(Máris jobban becsülöm a mandi többnyire legalább írni, némely esetben talán olvasni hellyel-közzel képes közönségét! Vagy csak jó a szűrőlistám...)"


Tisztelt Ellen-nick! Ehhez a fentihez fogadd őszinte együttérzésemet!

[Megj.: Előbbi ideírt kommentem idején még nem láttam ezt a törtmagyart, úgyértem nem is volt még ott, alapjáraton az adblockerem a facebook kommenteket külön gombnyomásomra jeleníti meg , amúgy "szűri". A blog normál kommentjeit olvastam, és lám azóta mostmár ott is van egy kritikus "törökszentmiklósi szefardka" komment...]Sok itten az anomália, én bbjnick-el egyetértek esmég.

Te széleslátókörű norvégtanügyapologéta Counter, akarsz-e még valami más érdemlegeset megörökíteni? :-D

Mondjuk a napóleoni háborúkkal kapcsolatos rész nem akkora baromság. Azok a háborúk a győri csatát leszámítva elkerültek minket, és valóban mi szállítottuk a kaját a háborúzóknak. Ha nem is direktben ebből lett az MTA, azért a reformkor egészéhez van köze az akkori föllendülésnek.

A '96-ban Edinburghban járva a Heriot Watt University könyvtárában elindítottam egy keresést a számítógépes katalógusukban. Olyan könyveket kerestem, amelyeknek a könyvtári ismertetőjében előfordul a Hungary vagy a Budapest szó. A találati lista nem volt rövid, de nem is volt olyan hosszú, hogy ne tudtam volna végigböngészni. Kettő kivételével a könyvek szerzői magyarok (magyar nevűek) voltak, és ezek többségét - a leírásokból ítélve - valószínűleg a Kádár-rendszer íratta magáról, küldette meg külföldi könyvtáraknak. A maradék kettő (amelyeknek a szerzője angol nevű volt) az egyiknek a címe (magyarra fordítva):
"Még egy ország, amelyről nem tudunk semmit",
a másiké:
"Holokauszt Magyarországon".
Ennyit a hírünkről a világban.

1. Holocaust in Hungary: forty years later / edited by R.L. Braham and B. Vago. - Columbia Univ. P., 1985.
2. Hungary: another far-off country of which we know nothing? / by A.H. Clarkson. - Heriot-Watt Business School, 1991.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés