Így nevezte Pozsgay népfelkelésnek 1956-ot

2016. március 26. 16:17
Nem ellenforradalom, népfelkelés: így ismertette a Berend-bizottság megállapításait a 1989 elején a pénteken elhunyt Pozsgay Imre, hatalmas felzúdulást váltva ki.

Az egész Kádár-érában csak ellenforradalomként szabadott hivatkozni az 1956-os forradalomra. A pénteken elhunyt Pozsgay Imre 1989 januárjának végén a rádióban ismertette a Berend-bizottság megállapítását, miszerint 1956 népfelkelés volt. Szavai vihart kavartak az MSZMP vezetésén belül.

Grósz Károly MSZMP-főtitkár szerint ez már tudományos kérdés, ami politikai konzekvenciák alapjául is szolgálhat. Németh Miklós kormányfő szerint egész más volt az ötvenhatos események eleje, mint a vége, így mind a két értelmezés helyes lehet. Szűrös Mátyás szerint sokan nem vették jónéven ezt a nyilatkozatot, Lukács János szerint Pozsgay csak a magánvéleményét mondta el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pozsgai volt az élő példája annak, hogy a hála nem politikai kategória.

Rólatok ezt mondta:

"Magáncsőcselék. Hangoskodnak. Jönnek, jönnek a semmiből…"

http://www.eredetimiep.hu/inde..:pozsgay-80&catid=39:interju&Itemid=62

Te tényleg komcsi vagy, úgy olvasom a kicsit zavaros soraidat.

Az itt hozzászólók többsége zsigerből gyűlölködik tárgyi tudás és ismeret nélkül.

Pozsgay is a gengszterváltás "sunyi bábái" közé tartozott.

Igen, számomra személyesen is ez volt a startpisztoly dördülése. Akkor jöttem rá kamaszként, hogy megbukott a rendszer. Ha ugyanis '56 népfölkelés volt, akkor Kádár az gyilkos. És ezt már az elvtársak is így gondolják. De akkor meddig pöffeszkednek még a hatalomban? Hát, sokáig, csak másképp...

Azért ma már, rég nem kamaszként, kevésbé látom sikersztorinak azt a levezényelt, vértelen rendszerváltást. A magyar focitól kezdve túl sok struktúra működik kádárista módon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés