Válasz a Miniszterelnökségnek

2016. március 2. 9:53

Schmidt Mária
Terror Háza
Szomorú, hogy a Miniszterelnökség nem áll ki azokért az értékekért, melyek nemzeti közösségünk identitását meghatározzák, hanem ehelyett elfogult és hamis véleményeket erősít.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára egy berlini filmbemutatón úgy fogalmazott, a kormány a Terror Háza Múzeum kiállítási „narratívája” körüli viták elkerülése érdekében a Sorsok Házát csak a magyar zsidó közösség és a nemzetközi szakértők egyetértésével kész megnyitni.

Latorcai tehát elhatárolódott az első Orbán-kormány által létrehozott szimbolikus intézménytől, melyet megnyitása óta több mint 5 millió látogató keresett fel! Súlyosbító körülmény, hogy a helyettes államtitkár szerint a Közalapítványunk által működtetett múzeum elhallgatja a magyar állam szerepét a holokausztban.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Terror Háza Múzeum kiállítása a régió népeinek történelmi tapasztalatára építve mutatja be a náci önkény bűneit is, és sosem hallgatta el a magyar állam szerepét e bűncselekmények elkövetésében. Szomorú, hogy a Miniszterelnökség nem áll ki azokért az értékekért, melyek nemzeti közösségünk identitását meghatározzák, hanem ehelyett elfogult és hamis véleményeket erősít.

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

(Közlemény.)

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Régóta az a véleményem , hogy két megemlékező hely kellene : a Sorsok Háza , meg azt , amit a zsidók a belső egyezkedéseik alapján kívánnának . Így látható lenne , mi a magyar és mi a zsidó értelmezés . Nem lenne senkire rákényszerítve a másik értelmezése .

Értem , amit ír . Persze , mindenkinek , 10 milliónak van véleménye . A nemzetközi porondon azonban - ha úgy tetszik "diplomatikusan" és diplomáciai síkon ... - , célszerű lenne szerintem a kétféle épületre és programmra való hivatkozás . Azután értékeljen mindkettőről mindenki , ahogyan akar .

Szuverén ország vagyunk , ez világos . De a kérdés a következő : a szuverém Magyarországnak mi az érdeke ? Egy zsidókkal szemben elhúzódó , s nemzetközi szinten is problémát okozó vita , a saját embereinek / Schmidt M. megalázása / , vagy egy huszárvágással megoldani a dolgot .A kétféle Ház lehetővé tenne dialógust , finom távolságtartást a zsidó szemlélettől , de úgy ,hogy azok nem panszkodhatnának "elnyomásra" . Ez szuverén megoldás lenne . Jelenleg pedig tart egy elhúzódó - s ismétlődésekkel fenyegtő - vita , zsidó nyomásgyakorlással-zsarolásal , a kormányzati ember kormánnyal szembeni szemrehányásával .

Ezeket a kérdéseket nem nekem kell megválaszolnom , én csak egy javaslatot tettem egy konkrét probléma megoldására . Nem állítom , hogy nincs más - netán jobb - megoldás .

Szerintem a két emlékhely léte kivédené a vádaskodásokat , lehetővé tenné a konkrét szembesítéseket , még egészséges versenyhelyzet is kijöhetne belőle . Igaz , plusz pénz kellene hozzá , de a gazdaság jól teljesít .

Miközben 1956-nak se múzeuma, se háza, még egy emelete sincs Budapesten az emlékek őrzésére, kiállítására.

Nem ez a kérdés ...A kérdés az , ha már van egy ilyen vitatott projekt , ahol a kormány lavírozni kényszerül , mert állandóan a zsidó igényekre tekinettel kell eljárnia , mert azok ezt-azt követelnek tőle , akkor nem lenne-e célszerűbb egy olyan modell , ahol a kormány-megbízott Schmidt Mária is kompromisszumok nélkül dolgozhat , meg a zsidók is .

Ez egy karakán kiállás volt viszont a te részedről Mária.
Ami Latorcait illeti tényleg szomorú, azok után, amilyen fogadtatásban részesült a nyári zsidó fesztiválon, Petrás Máriával kapcsolatos beszédében. Amikor a zsinagógában kitapsolták.
Nem tanult a saját kárán sem.

http://hvg.hu/kultura/20150831..

Ez nem rossz javaslat : van rá precedens . Például , Magyarország támogat Erdélyben magyaroknak projekteket . Ennek mintájára Izrael is hozzájárulhatna anyagilag az itteni zsidóság terveinek realizálásához .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés