Válasz a Miniszterelnökségnek

2016. március 2. 09:53

Schmidt Mária
Terror Háza

Szomorú, hogy a Miniszterelnökség nem áll ki azokért az értékekért, melyek nemzeti közösségünk identitását meghatározzák, hanem ehelyett elfogult és hamis véleményeket erősít.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára egy berlini filmbemutatón úgy fogalmazott, a kormány a Terror Háza Múzeum kiállítási „narratívája” körüli viták elkerülése érdekében a Sorsok Házát csak a magyar zsidó közösség és a nemzetközi szakértők egyetértésével kész megnyitni.

Latorcai tehát elhatárolódott az első Orbán-kormány által létrehozott szimbolikus intézménytől, melyet megnyitása óta több mint 5 millió látogató keresett fel! Súlyosbító körülmény, hogy a helyettes államtitkár szerint a Közalapítványunk által működtetett múzeum elhallgatja a magyar állam szerepét a holokausztban.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Terror Háza Múzeum kiállítása a régió népeinek történelmi tapasztalatára építve mutatja be a náci önkény bűneit is, és sosem hallgatta el a magyar állam szerepét e bűncselekmények elkövetésében. Szomorú, hogy a Miniszterelnökség nem áll ki azokért az értékekért, melyek nemzeti közösségünk identitását meghatározzák, hanem ehelyett elfogult és hamis véleményeket erősít.

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

(Közlemény.)

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://tortenelem.mandiner.hu/trackback/20763