Az én szeretett apám egy gonosz rendszert szolgált ki

2016. február 26. 10:54

Károlyi András
Facebook
Fájdalommal, szégyennel, hajtom meg az áldozatok, és családjuk, gyermekeik előtt, az egyházak előtt akik ellen szintén dolgozott. Sajnálom.

„Apám. Állambiztonsági tiszt volt, évek óta rá-rákeresek a nevére, hogy mit írnak róla. Ma a kommunizmus áldozatainak emléknapján, őt is publikálták. Vártam ezt, készültem rá, de ettől még szarul vagyok.

A linken látható életrajzban (karriertörténetben) egy fénykép is van. Nagyon szerettem ezt a képet, fiatal rajta, életerős, mosolyog. Az apám. És most szégyenpadon vagyunk. Nem azért mert, valaki gonosz velünk, hanem mert az én szeretett apám egy gonosz rendszert szolgált ki. Jó volt abban a hitben élni, hogy hiszen ő hírszerzőtiszt volt, és hát informácókat szerezni más országokról nem olyan nagy gáz, kémkedni meg egyenesen vagány. És persze tudtam, de most fájdalmas, szegyenteli és dühítő újra szembesülni, hogy a legsötétebb Rákosi időktől, 1946-tól része volt az elnyomó gépezetnek.

Azt mondta, hogy ő nem bántott senkit, és ez talán igaz is, hogy ő személyesen nem ütött, de asszisztált, talán utasított, de biztosan eltűrte. Sőt: »1956. november 12-től a BM épületében tartózkodott, és a forradalmárok elleni akcióban vett részt.« Erről nem tudtam, nem beszélt.

Kérem, hogy fogadjátok, és hangosítsátok ki: sajnálom, amit tett, szeretném az ő összes személyes és kollektív, közvetlen és közvetett, fizikailag bántalmazott, életében, karrierjében ellehetetlenített, szabadságától, vagyonától és esetleg életétől megfosztott áldozatát megkövetni. Fájdalommal, szégyennel, hajtom meg az áldozatok, és családjuk, gyermekeik előtt, az egyházak előtt akik ellen szintén dolgozott. Sajnálom.

KÁROLYI András”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 160 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt nehéz lehetett megírni, tisztelet érte.

De ezt miert neked kene sajnalni? Gyerek a szuloert nem felel. Forditva meg talan, elvegre o neveli.

Figyelembe véve, hogy a gyerek nem felelős a szülő tetteiért, de fájhat neki.

Azt gondolom, hogy félreértetted a szégyenérzetét. Én azt vettem le, hogy azoktól kér elnézést akiket megnyomoritott az a rendszert családokat fosztott meg és főleg gyerekeket akik ezekben a családkba éltek és nem adatott meg sem az az életkörülmény és karrierlehetőség ami neki gondolom, hogy tudja mire érti megadatott és ezt azért volt biztosítva mert édesapja a rendszer höséges kiszolgálója volt.

Azok a privilégiumok amit a szülök élveztek bizony bizony fiaik és lányaik, sőt unokáik is helyzeti elönyt adtak sok esetben még napjainkba is.

Tegnap hallottam, hogy folyamatosan dolgoza fel az új hivatal ahol történészek kutatják és hozzák nyílvánoságra az anyagokat amelyek hozáférhetök és kutathatoká válnak ami alapo munka előz meg és inkább a rendszer müködését mutattja be ami nem vonatkoztatható el a személyektől. Proflképeket vázolnak fel, mint jelen esetben is és nem itélkeznek. Könyvekben kiadványokban jelenitik meg.

Az intézetvezető történész hölgy azt mondta, hogy az első kötetben háromszáz profilkép jelent meg többek között és folyamatosan ahogy az anyagok gyüllnek jelentettik meg.

Ez inkább egy megtisztúlási folyamat a múlt feldolgozását szolgálja mindenféle mocskolódás nélkül tényekre épülve.

Ez inkább elgondolkodásra ad alkalmat mindenkinek arra, hogy maga helyét elhelyeze és sorsát belellesze a saját családi legendáriumba a történet akár melyik oldalon is helyezkedik el, haszonélvező, vagy áldozat volt.

Ezáltal mindenkinek lehetősége van az őnismeretre is, mivel aki nem ismeri múltját a jelenben sem igazodik ki a világba s gyerekeinek sem tudja átörökiteni a tanulságokat akár pozitiv akár negativ történések kapcsán.

Nekem is vannak Károlyi rokonaim. Szeretem őket, nem azonosulnak a Károlyiak félrelépéseivel.
Nem tragikus a helyzet, minden ember vállalja fel a felmenőit és törekedjen a hideg fejjel valóm gondolkodásra.

Teljesen egyértelmű, amit írsz!

Ez szép volt, Károlyi András!
Köszönöm.
Innen tiszta lap, és ez NEM a szeretett apa, mint apa megtagadása, hanem szép emberi gesztus, főhajtás az áldozatok, előtt.

Ilyenkor arra kell gondolnom, h. nemigen ismerek arról az oldalról senkit, de lehetnek ott is nagyon rendes emberek, ez tényleg nagyon szép volt.

Nálunk Sándornak hívják mindet.

Válaszok:
Morgen | 2016. február 26. 12:55

Bocs! Van közöttük György is és vannak közöttük orvosok gyógyszerészek, akik mindig az elesettek mellett vannak, segítik őket minden lehetséges módon Az új nemzedéknek nyilvánosan is köszönetet mondtak azok közül, azok értékelték, hogy az elesettségük közben fogták a kezüket.

Kommunista-leberális tulajdonság. Semmi meglepő.

"Az apák ettek egrest, és a fiak foga vásott el tőle?! Életemre mondom - így szól az én Uram, az ÚR -, hogy nem fogjátok többé ezt a közmondást mondogatni Izráelben!" - de mondják, ott is, itt is.

Ezért lájkollak. Életemben először, lehet, hogy utoljára.

Most olvastam végig a Facebook oldalát ahol képet laptam arról, hogy valójában mit is gondol és tesz a mai Magyarországon. Sok mindent elárúl a korábbi életéről utjáról és a mai gondolkodás módjáról.

Meg kell állapitani, hogy valahogy nem tünik öszintének a Mea Culpa amit korábbn öszintének és előremutatónak gondoltam.

Most nekem is úgy tünik, hogy tudatosan előre menekül, mivel tudja hogy a rendszerváltoztatás után is abból a privilégizált társaságból származik amit apuka révén természetesnek véve elfogadott és kiszolgált, s összekacsintosan élt, mint brancsbéli.

Sajnálom...........

Nem is magyarázkodik.

Te se magyarázkodj, hanem vedd tudomásul, hogy sajnálja.

Honnan tudod, hogy a bűnök nem öröklődnek?

Nem a szüleiért felelős, hanem azért, hogy mit örökít tovább.


A szobrot állítunk a hős ősöknek, akkor valahogyan meg kell emlékeznünk arról is, kevésbé volt hősies.
Az örökség a teljes pakli.

Károlyi vállalja és törleszt, morálisan. Tiszteletre méltó.
Nagyon sajnálom, mert ez a fájdalom marad.
Kívánok sok erőt és tisztességet hozzá!

Most jött el az ideje.
Az ilyent nem "lejátszod", hanem megszenveded.

Nem volt kötelessége nyilatkozni, max morális kényszer. És mára érett be. 25 év egy apa-fiú inkubációs történetben teljesen életszerű.

Lesz a te életedben is olyan, amit halogattál, és csodálkozol egykor, hogy miért tartott olyan sokáig a szembesülés ... és lesz a gyermekeid életében is olyan, amit ők veled kapcsolatban halogatnak. Nehéz dolgok ezek, és nehezebb egy apa vétkét megbánni mint a sajátot.

Nem elnézést kért, hanem kifejtette, hogy sajnálja. Különbség.

Egyébként esetleg az áldozatok gyerekeinek, unokáinak jól eshet a megkövetés. Az ilyen traumák több nemzedéket nyomoríthatnak meg.
Az áldozat és a tettes utódai számára az ilyen évfordulók a múlttal való engesztelődésre is szolgálhatnak. Ha élnek a lehetőséggel.

Ne becsüljük alá a morális tisztulás őszinte gesztusait.


Szerintem erkölcsileg nyerne az ország, ha pld. Feriék és az Apró Piri elkotródnának a szemlőhegyi villából. Már maga a gesztus is jólesne minden jóérzésű embernek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában