Krausz kontra Ungváry

2016. február 22. 14:29
A 2. világháborús magyar szerepről, a magyar hadsereg Szovjetunió-beli tetteiről vitázott Krausz Tamás és Ungváry Krisztián.

2016. február 18-án Budapesten a Kossuth Klubban a L’Harmattan Kiadó, az Osiris Kiadó és a TIT Kossuth Klub Egyesület szervezésében A MAGYAR MEGSZÁLLÓ CSAPATOK A SZOVJETUNIÓBAN A II. VILÁGHÁBORÚ IDEJÉN címmel Krausz Tamás történész, az ELTE BTK Kelet-Európa Története Tanszék egyetemi tanára és Ungváry Krisztián történész, az 1956-os intézet tudományos munkatársa vitázott Gyurgyák János történész, az Osiris Kiadó igazgatója moderálása mellett.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minél több hasonló rendezvény kellene, hogy a mítoszok és tévedések lebontásával a hazai közvélemény tiszta képet kaphasson a XX. századi magyar eseményekről.

Egysegg, abban kivételesen igazad van, hogy jobb volna megnézni, aztán írni.

De valahol már piszokul unalmas ez így.

Nem volt itt semmiféle "tudományos vita", Krausz egy féleszű kommunista, aki minden tényt a saját nyomoronc világnézetéhez próbál igazítani. Tankönyvbe illően hozza a megszállott kommunista gyűlölködőt, jól be lehet mutatni vele azt a korlátolt acsargást, ami a világháborúhoz vezetett.

Ennek a vitának soha nem lesz vége, mert a politikai világnézetek harcáról van szó, amit minden ember a saját sorsából, életéből szűr le, ezért soha nem lesz tényszerű vagy tudományos. Most, 2016-ban ugyanolyan heves az ideológiai harc, mint akkor, csak most blogokban meg TV-interjúkban osztják egymást az emberek, akkor meg, szerencsétlenségükre, géppisztollyal és bombákkal.

De, pontosan tudom, hogy miről van szó.

A dogmatikus komcsi történetírás átkonvertálása egy szememben azzal egyenértékű posztliberális történetírássá, egy álvita keretében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés