Mit ígértek a románok Gyulafehérváron 1918-ban?

2016. február 10. 18:09

Raffay Ernő
Történelem portál
Ezeknek az ígéreteknek az ellenkezője valósult meg: az Európában példátlan nemzeti elnyomás, a magyar földbirtok és vagyon elkobzása, a magyar egyházak és iskolák üldözése és bezárása.

„A gyulafehérvári határozatok

»I: Erdély, Bánság és Magyarország összes románjainak meghatalmazott képviselői 1918. november 18-án (december 1-jén) nemzetgyűlésbe gyűlve Gyulafehérvárott, kimondják a románoknak s az általuk lakott területeknek egyesülését Romániával. A nemzetgyűlés külön is kijelenti a román nemzet elidegeníthetetlen jogát a Maros, Tisza és Duna között elterülő egész Bánságra. A nemzetgyűlés az általános választójog alapján választandó alkotmányozó gyűlés összeüléséig ideiglenes autonómiát tart fenn e területek lakosai számára.”

Ennek megfelelően az alábbi jogokat ígérik:
– Teljes nemzeti szabadság az együtt lakó népek számára.
– Egyenlő jog és teljes felekezeti autonóm szabadság az állam összes felekezetei számára.
– Korlátlan sajtó, gyülekezési és egyesülési jog.
– Radikális földbirtokreform.«

Ezeknek az ígéreteknek az ellenkezője valósult meg: az Európában példátlan nemzeti elnyomás, a magyar földbirtok és vagyon elkobzása, a magyar egyházak és iskolák üldözése és bezárása. Hemingway, a nagy amerikai író írta 1923-ban: Romániát csak óriási hadsereggel lehet összetartani, vagy még azzal sem, mert »újrománjai« nem akarnak románná válni.

1918. december 24-én (Kolozsvár elfoglalásának napján) a Román Királyság hivatalos lapjában, a Monitorul Oficialban két királyi dekrétum jelent meg. Az egyikben törvénybe iktatták Erdély és Románia egyesülését, a másikban viszont (az erdélyi románok keserűségére) lényegesen lecsökkentették Erdély Románián belüli autonómiáját. Megkezdődött a Románia által megszállt új területek – Erdély, Bukovina és a Bánság – teljes körű beolvasztása.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A gyulafehérvári gyűlés román résztvevőinek és a hozzájuk csatlakozó szászoknak lehettek illúziói Erdély népeinek önkormányzata és békés együttélése kapcsán, azt a román királyi kormány és a párizsi 'béke'értekezlet tudomásul sem vette.

Mivel Románia közel száz év alatt nem tudta megoldani az erdélyi kérdést, ezért a független Erdély a helyes út!

Tudod csápi az erdélyi magyarok nagykorúak lettek.
És ily módon önálló döntési joggal.
Vagyis, nem várhatják még 100 évig, hogy helyettük szóljanak.
Rájöttek, hogy nekik is tenniük kell, ha önállóvá akarnak válni.
Ez történik most. Szervezkednek, tüntetnek, tiltakoznak.
Azért azt észre kellene venned, hogy Erdély Románia államban van. És nem lehet csakúgy beleavatkoznunk más állam belügyeibe.
"Méltó régi nagy hiréhez"

Úgy tudom, hogy nem mentek volna bele a románok. Sokallották a belépés árát.

Csakhogy a zsidók fontosnak tartják, hogy semmi ne kerüljön a feledés homályába, míg a magyarok már azt az egy trianoni megemlékezést és ezt az egész témát unják. A fiataloknak, pedig nem jelent semmit.
Pedig ez nem nosztalgiázás a részünkről, hanem reális vágy Erdély autonómiája.
Ezt a román politika is érzi, és ott tesz keresztbe, ahol csak tud.

Nem megsajnáltuk, hanem mérlegeltünk. Mivel tehetünk jót az ottani magyaroknak.
Ha nem írjuk alá, azt a magyarok szívták volna meg.
Még ennél is jobban, ismerve a román bocskorosokat.
Útlevél, határellenőrzés, autók, táskák kipakolása.
Emlékszel így is mit műveltek Sólyom Lászlóval a románok a határnál?
Ha képesek voltak ezt megtenni a köztársasági elnökünkkel, mit művelnének egy közemberrel?

Nem azért dédelgeti a románokat az unió, mert olyan rendes gyerekek, hanem azért, mert jól tudják, hogy igazságtalan volt Trianon, és annak rehabilitációja, milyen folyamatokat indítana be.

A fenébe azt bizony ki. Vesztesek vagyunk egy háborúban, ami gazdasági csődöt jelent, és szintén kárpótlást, és akkor még ezt is.
Így lehet padlóra küldeni egy országot. Ügyes!

Akkor meg ne beszélj ekkora hülyeségeket. Inkább olvasd el, hogy foglalták el a cseh csapatok a felvidéket, hogy védték meg a magyarok Balassagyarmatot.

Aztán pedig, hogy tanuljál, olvasd el Mikszáthtól a Tóth atyafiak című könyvet.

Egyszer elmondhatnád azt, hogy miért gyűlölöd a magyarokat. Tényleg érdekelne.

"Persze vannak keményebb hangvételű közmondások is: pl. A kása nem étel, a taliga nem szekér, a tót nem ember; Mindenéből kifosztották, mint tótot az emberségéből."

https://kuruc.info/r/3/120576/..

"Mivel Magyarország közel 100 év alatt nem tudta megoldani a tót kérdést, a független tót állam volt a helyes út... oh wait.

Kivéve a gyevi bírót!"

Talán a nemzetiségi kérdést.

"Amely ország egy etnikai kérdést nem tud megoldani, attól az adott terület elszakad."

Hogyan szakadt el? Elvették nem?

"A magyar uralkodó osztály azonban elzárkózott a nemzetiségek függetlenségi igényeinek tárgyalásos rendezésétől, aminek tragikus következményeként a Habsburgok a nemzetiségek katonai erejét is szembe tudták fordítani a magyar szabadságharc ügyével."

"A volt Magyar Királyság területét a köztársasági kormánynak nem sikerült egyben tartania, mert a szomszédos országok, Csehszlovákia, Románia és Szerbia igényt tartottak a szlovák, román és délszláv nemzetiségek által lakott területekre, és az antant támogatásával katonai intervenció indult meg a Magyar Királyság feldarabolására. Az ország jelentős része francia, román és szerb ellenőrzés alá került."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés