Meglepetés a pincében

Egy 3400 éves erődre bukkantak Izraelben

2016. január 6. 16:59

Háromezer-négyszáz éves erőd maradványait tárták fel régészek Naharián, Izrael legészakibb tengerparti városában.

Háromezer-négyszáz éves erőd maradványait tárták fel régészek Naharián, Izrael legészakibb tengerparti városában. 

Egy földalatti parkolót is magában foglaló új toronyház alapozási munkálatai közben 3400 éves erőd maradványaira bukkantak Izraelben – értesült szerdán a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.  

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) három archeológus szakemberre bízta a feltárást, akik szerint egykor a Földközi-tengeren utazó tengerészeket szolgálhatta a tengerparton emelt erődítmény.  

Az épület termeiben embereket és állatokat ábrázoló agyagfigurákat, bronzfegyvereket és importált kerámiaedényeket is találtak, amelyek a Ciprussal és más mediterrán területekkel való szoros kapcsolatokra utalnak. A kikötői citadella mellett valószínűleg raktárak is állhattak egykoron. 

A kánaánita erőd rávilágít a város távoli múltba vesző történetére, stratégiai tengerparti helyzetéből adódó jelentőségére. „A tengerpartok mentén hajózó tengerészek közigazgatási központja lehetett egykor az épület” – közölte az ásatást irányító Nimród Gacov, Jakov Amicur és Ron Beeri a Ynettel.  

Az idők során legalább négyszer leégett az erődítmény, és mindannyiszor újjáépítették. A tüzek maradványai között rengeteg gabonaféle, hüvelyes növény és szőlő nyomait találták meg, amiből következtetni lehet a tengerészek által szállított árukra.  

A nahariai hatóságok azt tervezik, hogy az ásatás befejezése után a majdan felépülő toronyház földszintjén közszemlére teszik a régészeti feltárás eredményeit.

 

A bejegyzés trackback címe: https://tortenelem.mandiner.hu/trackback/19270