Kedélyesség a parlamentben

2015. december 31. 10:13

Szerencsés Károly
Magyar Idők
Halter Béla volt vállalatigazgató épp a szociális szempontokat elemezte, amikor Marosán, az egykori péksegéd közbeszólt: „Suszter maradjon a kaptafánál!” Kováts László lecsapta a ziccert: „Pék meg a kemencénél!”

A szénbányák államosításáról vitáztak a parlamentben, amikor Brunszvik István kisgazdapárti (kg) képviselő patetikusan »a Ház színe előtt« akart visszautasítani… egy felvetést. A teremben csak néhányan lézengtek, a 225 fős kisgazdafrakcióból hárman voltak jelen. Sulyok Dezső magyar szabadság párti (msz) képviselő szarkasztikusan kijavította a szónokot: »A Ház távollétében!«

A »baloldal« nagy közbeszólója Marosán György szociáldemokrata (szd) képviselő volt. Egy éles szócsata után Pászthory István szabadságpárti (szp) képviselő így vágott vissza: »Uraim és Marosán!« Jogosan, mert Marosán fog mámorosan üvölteni Slachta Margit, az éppen százéves magyar parlament első női képviselője felé: »Vonulj kolostorba, Ophelia!« Amikor Halter Béla (szp) pártja nevében bejelentette, hogy megszavazzák a javaslatot, Jusztusz Pál (szd) gúnyosan megjegyezte, hogy szerencsére van, aki a bányászokat védi. Sulyok megint közbeszólt: »Nem tetszik önöknek, hogy más is tud énekelni?« Erre Révész Ferenc (szd): »De nagyon hamisan!« Sulyok: »Azt hiszem, a füle rossz önnek, azért hall rosszul!« Aztán sokatmondóan: »Rosszul áll a füle!« Derültség.

Halter Béla (szp) volt vállalatigazgató épp a szociális szempontokat elemezte, amikor Marosán, az egykori péksegéd közbeszólt: »Suszter maradjon a kaptafánál!« Kováts László (szp) lecsapta a ziccert: »Pék meg a kemencénél!« Marosán tovább hőbörgött, erre Sulyok rátett még egy lapáttal: »Mondja, Marosán képviselő úr, miért nem maradt maga meg parkett-táncosnak? Ahhoz talán jobban ért!« Nagy derültség volt. Végül abban maradtak, hogy együtt éreznek mindenkivel, a pékekkel is, s néhányan a parkett-táncosokkal is. (A shimmy-táncosoknak viszont Gábor Andor szerint jó lesz félniük. Mert »mi készülünk«.)

(Pillanatok az 1946-'47-es Nemzetgyűlésből)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A humor.
Akkor volt, ma nincs.

Ez ám a durva!!!!!!!!!!

Csak most olvastam el az egész cikket. Megint nem vagyok megelégedve a szemlézéssel. Biztosan az én hibám, ha úgy érzem, fontos mondat maradt ki.

"(Az írásban szereplő összes nem kommunista képviselő száműzetésben vagy belső emigrációban hunyt el.)"

Így kezeled az ellenzékedet?!
Aljas gyilkosok és sajnos mind megúszták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés