Befejeződött az ozorai várkastély és környezete turisztikai fejlesztése

2015. december 17. 15:24
Megújult Ozorai Pipo 15. században emelt várkastélya. Helyreállították az egykori várfalat és szárazárkot, pihenőparkot építettek és létrehozták az Esterházy Fogadóközpontot. A cél a turizmus fejlesztése, a látogatók Ozorára vonzása.

Megújult a környezete és új kiállítóhellyel gazdagodott Ozorai Pipo 15. században emelt várkastélya. Helyreállították az egykori várfalat és szárazárkot, pihenőparkot építettek és létrehozták az Esterházy Fogadóközpontot a most zárult fejlesztés alkalmával.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára a csütörtöki átadási ünnepségen annak a reményének adott hangot, hogy a helybelieket is lehetőséghez juttatja a mostani nagy értékű fejlesztés. Az államtitkár azt mondta: az itt élő embereket érdekeltté kell tenni abban, hogy számukra is fontos legyen a turizmus, fontos legyen az örökségvédelem, ők is magukénak érezzék annak a fontosságát, ami megvalósult. 

„Ezért ezt és a későbbi fejlesztéseket is arra kell fordítani, hogy minél több munkahelyet teremtsünk a turizmus által, minél több embert tudjunk idecsalogatni, hogy olyan források jöjjenek ide, amelyek sok-sok ember megélhetéséhez járulnak hozzá valamilyen formában” – fogalmazott L. Simon László, kiemelve, hogy a mostani lépést úgy kell tekinteni, mint a térségfejlesztés egyik fontos lépését. L. Simon László kitért arra is, hogy újabb fantasztikus programlehetőségekkel gazdagodott az ozorai vár, olyan épületrészeket sikerült megújítani, amelyek valóban a turizmus igényeit tudják szolgálni. 

Hatszáz éve kezdődött a várépítés

Hirt Ferenc országgyűlési képviselő köszöntőjében arra emlékeztetett: jövőre lesz hatszáz éve annak, hogy elkezdődött a vár építése, amit az évszázadok során többször feldúltak. Arról beszélt, hogy Ozorának komoly lehetőséget jelent a fejlesztés. „Tolna megyének szüksége van az ilyen turisztikai attrakciókra, amiket össze kell fűzni, hogy jó lehetőséget kínáljanak az ide látogatóknak” –  fogalmazott.

Az ozorai várkastély, amelyet egy firenzei kereskedő család sarja, Filippo Scolari, ismert nevén Ozorai Pipo építtetett, reneszánsz hangulatot áraszt. A Pipo otthonául és gazdaságának központjául szolgáló épület nem igazán hasonlít a korabeli várakra, díszítése inkább az itáliai városi palotákéra emlékeztet.

A reneszánsz hangulatú épület 2002-re újult meg, a mostani turisztikai fejlesztést az Európai Unió és a kormány csaknem 1,7 milliárd forintos támogatásával a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ valósította meg.

Sokféle látnivaló

A mostani beruházással a vár közvetlen környezete, az egykori várfal és szárazárok helyreállítása történt meg a régészeti maradványok megtartásával. A várkastély földszinti helyiségeiben a Csodálatos Castello című tárlat mutatja be a vár történetét a késő gótikától az 1980-as évekig. A vár közelében lévő, szintén most felújított barokk kori Nagyvendéglőben alakították ki az Esterházy Fogadóközpontot, ahol tavasztól Illyés Gyula-kiállítás fogadja a látogatókat.

A most zárult fejlesztés részeként elkészült a Kula-kert is, a Sió egykori átkelőhelyét védő torony - kula - nevét viselő pihenőkert, ahol többek között játszóteret is építettek, egyben ez az Ozorára érkezők turistaútvonalának első állomása.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés