Bostoni robbantás: bűnösnek találta Dzsohar Carnajevet az esküdtszék

2015. április 8. 22:16
Mind a 30 ellene felhozott vádpontban bűnösnek ítélte az esküdtszék szerdán a 2013-as bostoni robbantásos merénylet elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajevet, akire 17 vádpont alapján is ki lehetne róni a halálbüntetést. Hogy az ítélet halál vagy életfogytiglan lesz, az még nem dőlt el.

Mind a 30 ellene felhozott vádpontban bűnösnek ítélte az esküdtszék szerdán a 2013-as bostoni robbantásos merénylet elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajevet.

 
A 21 éves vádlott több rábizonyított vádpont alapján is halálra ítélhető: a 30-ból 17 adhat alapot erre. Arról, hogy az ítélet halál vagy életfogytiglan lesz-e, a bostoni bírósági tárgyalás további szakaszában döntenek majd.
 
A 2013. április 15-én házi készítésű robbanószerkezetekkel elkövetett bostoni merénylet következtében hárman – köztük egy 8 éves kisfiú – életüket vesztették és 264-en megsebesültek. 2001. szeptember 11. óta ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet az Egyesült Államok területén elkövettek. Dzsohar Carnajev a bátyjával, Tamerlannal együtt később egy rendőrt is megölt.
 
A Massachusetts állam székvárosában megtartott tárgyaláson a védelem elismerte, hogy Dzsohar Carnajev segített a robbantás végrehajtásában a bostoni maratonon, de azzal érvelt, hogy a vádlott néhai bátyja volt az, aki a radikális iszlám követőjévé vált, aki „szent háborút” akart viselni Amerika ellen és aki kitervelte a terrortámadást. 
 
Az ügyész szerint viszont Carnajev maga is számító gyilkos, aki muszlimok halálát igyekezett megtorolni azzal, hogy minél több áldozatot követelő merényletet hajtson végre az ország egyik legnépszerűbb sporteseményén. Rámutatott, hogy a kuktába rejtett robbanószerkezetet olyan helyen rakta le, ahol a nézők között gyerekek is voltak.
 
A vádak között négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata is szerepelt. A csecsen származású amerikai állampolgár tavaly júliusban ártatlannak vallotta magát a bíróságon. 
 
Tamerlan Carnajev még 2013. április 19-re virradóra meghalt, a rendőrökkel vívott tűzpárbajban szerzett lőtt sebek és belső sérülések következtében. Az utóbbi sérüléseket az okozta, hogy öccse véletlenül áthajtott rajta egy elrabolt terepjáróval. A súlyosan sebesült Dzsohar Carnajevet ugyanazon a napon fogták el.
 

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés