Így nézett ki egy középkori földvár

2018. május 12. 16:59

Az abaújvári földvár Magyarország egyik legrégebbi erődítményének maradványa, ispánsági központ volt egykoron, mely fénykorát a XI–XIV. században élte.

2018. május 12. 16:59

A megyének is nevet adó egykori vár a Zempléni-hegység északi peremén, a Hernád partjára épült, egy kimagasló dombra. Átmérője 235-245 méter, területe 3,9 hektár, a sánc belső magassága 3,5-4 méter. A várat a keleti oldalon árok is védte, ami az idők során feltöltődött. A fa-föld építésű vár sánca egy római kori (1.-4. század) település maradványaira épült, az ásatásokon előkerült leletekből a vár építési ideje a XI. század első felére tehető. A Képes Krónika szerint a várat Aba Sámuel építette.

A település XI. századi rekonstrukcióját Buzás Gergely szakmai felügyelete alatt készítette a Pazirik Informatikai Kft. a Várak, lovagok, királyok című kiállításra.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2018. május 13. 19:10
Szeretjük a paziriket, csak tovább, fiúk-lányok!
antalhegyi
2018. május 13. 18:46
Egyetértek "Héja" az hogy nem valami extra produkció kedves Régi Péter igaz, de szerintem sokkal többet kellene áldozni régmult történelmünk ápolására az ilyen és hasonló produkciókra hiszen vizuálisan mutatja be öseink valószinü életét.
Héja
2018. május 12. 20:04
Csodás látvány, nagyszerű munka! Köszönöm.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!