Horthy nagy tévedése, hogy nem állt ellen a német megszállásnak

2023. július 14. 10:24

Ha Horthy 1944 márciusában egyértelműen szembefordult volna Hitlerrel, ez tiszta helyzetet teremtett volna.

2023. július 14. 10:24
Jeszenszky Géza
Jeszenszky Géza
Index

„Vannak Horthynak a német megszállást követő lépéseire magyarázatok, felelősségét enyhítő körülmények. A legsúlyosabb hiba, amit 1944-ben elkövetett, a német megszállásra történő fölkészülés elmaradása volt. Horthy és kormánya gondosan mérlegelte, mi legyen a válasz Hitler klessheimi meghívására. Mind Kállay miniszterelnök, mind Ghyczy külügyminiszter számolt egy német katonai akció veszélyével. Voltak hírek a burgenlandi német csapat összevonásokról, de ezeket az államvezetés nem vette komolyan, ijesztegetésnek, blöffnek hitte. Jó volt a magyar hírszerzés, de annyira nem volt jó, hogy tudomást szerezzen a Marghareta-tervről.

Horthy maga helyett Szombathelyi vezérkari főnököt küldhette volna Hitlerhez, elvégre a megjelölt tárgyalási téma a magyar csapatok visszavonása volt a Kárpátokban jól kiépített védővonalakra. Ha a német támadás megtörténik és Horthy a helyén van, ismerve impulzív természetét, elképzelhető, hogy kiadta volna a parancsot az ellenállásra. Bármennyire is nehéz helyzetben volt a német hadvezetés, nem kétséges, hogy brutálisan megtorolt volna minden ellenállást, szövetségese »árulását«. Hiszen még a normandiai partraszállás utáni döntő hetekben is képes volt nagy erőket vetni be a hősies varsói felkelés elfojtására. Ezzel együtt,

ha Horthy 1944 márciusában egyértelműen szembefordult volna Hitlerrel, ez tiszta helyzetet teremtett volna, a deportálások végrehajtása valószínűleg nehezebb lett volna,

a bábkormány intézkedéseit többen szabotálták volna, és – talán – kevesebb lett volna a zsidó áldozatok száma. A katonai ellenállást a Wehrmacht néhány napon belül fölszámolta volna, de nem Szálasi nyilasai, hanem a Horthy-rendszer jobboldala alapított volna egy bábkormányt, Imrédy vezetésével, ahogy azt Hitler el is tervezte. Reális feltételezés, hogy ellenállás esetén Magyarországot a szövetségesek megszállt - és nem csatlós – országnak tekintették volna, miközben Szlovákia és Románia még Hitler megbízható szövetségeseként viselkedett. Ez befolyásolhatta volna a határkérdést is. De a jövőt senki sem látta, Horthynak és kíséretének Klessheimben pedig nem volt módja a gondos mérlegelésre, ha már előtte ezt elmulasztották.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
starmind
2023. szeptember 04. 06:48
"Horthy nagy tévedése, hogy nem állt ellen a német megszállásnak". Géza! Melyik európai ország szállt szembe Hitlerrel, amelyik eredetileg a szövetségese volt? Ma melyik európai állam képes és akar szembeszállni az USA egyértelműen gyilkos vezetésével? Itt a lecke Géza: hülyék vagytok, de te megkérdezheted a fiadat, majd ő elmagyarázza.
kuzmics
2023. szeptember 04. 06:28
"Horthy nagy tévedése, hogy nem állt ellen a német megszállásnak" - Ja, mert akkor azt kaptuk volna jutalomnak, mint amit kaptunk büntetésnek. Ugyan már, Géza!
lbs0420
2023. szeptember 04. 00:35
Antal József - máig ható tévedése volt - hogy ezt az idiótát tette meg a külügyminiszterének!
Agricola
2023. szeptember 03. 23:01
Jeszenszky Géza nagy tévedése, hogy Horthy nagy tévedése, hogy nem állt ellen a német megszállásnak. A sokkal nagyobb és katonailag sokkal erősebb Lengyelország már 1939-ben elsőként szállt szembe a Náci Németország fegyveres erőivel és elméletiileg a győztesek táborába kellett volna tartoznia, mégis nagyhatalmak jóváhagyásával területét a háború előtti felére zsugorították, a háborúban 6 millió embert vesztett és szovjet kommunista uralom alá került (mint mi).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!