Ne váljunk soha vazallussá!

2023. április 12. 07:08

Íme, itt a stratégiai nyugalom gyümölcse, végül csak nekünk lesz igazunk.

2023. április 12. 07:08
null
Huth Gergely
Huth Gergely
Magyar Nemzet

»A legrosszabb dolog az lenne, ha mi, európaiak azt gondolnánk, hogy követni kéne bárkit is, és alkalmazkodnunk kellene az amerikai ritmushoz. […] A mi prioritásunk nem az, hogy alkalmazkodjunk mások menetrendjéhez a világ minden térségében. Vazallusokká válunk, miközben lehetnénk a harmadik pólus, ha marad néhány évünk megalkotni azt. Fel kell ébrednünk!« – mondta Emmanuel Macron, Franciaország elnöke a hétvégén a Politicónak és a Les Échos című lapnak, miután hazatért Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel közös kínai útjáról. Azt is mondta: nagy a kockázata annak, hogy Európa olyan válságba keveredik, amely nem a miénk, és amely megakadályozza, hogy kiépítse stratégiai autonómiáját. Ugyan Macron a kínai–tajvani konfliktust értékelte e szavaival, de a múlt héten kifejezetten azért találkoztak Hszi Csin-ping államfővel és más vezetőkkel, hogy felkérjék Kínát: segítsen tető alá hozni az orosz–ukrán tárgyalásokat és a békekötést. A kínai béketerv ismert: mindkét féltől engedményeket vár és kompromisszumra épül.

Macront a tudósítások szerint rocksztárként fogadták Pekingben. Von der Leyen asszony persze utólag igyekezett tompítani az elhangzottakat, és a kínai befolyástól is óva intette Európát, de a kocka már el van vetve: Franciaország, mint az egyetlen uniós atomhatalom, a kijózanodás élére állt. Ami nekünk, békepárti magyaroknak kifejezetten fontos és jó hír!

A Biden-adminisztráció zsoldjában álló európai potentátok és véleményterroristák persze napok óta hörögnek és visítanak. Mindhiába, hiszen egyre kevésbé tudják elhomályosítani a tényt, hogy Európa – és benne Magyarország – legfőbb érdeke az orosz–ukrán fegyverszünet elérése és persze az, hogy az USA és Kína ne essen egymásnak. Sitkei Levente kollégánk Macron szavainak hatását boncolgatva kifejtette: »Magyarország szempontjából teljesen mindegy, hogy a szövetséges vezető pártcsaládjának mi a neve, itt is kizárólag az érdekek diktálnak. Az energetikai területen Magyarország helyzete ismert, Oroszország megkerülhetetlen számunkra. […] Európa egy közösségként igenis erős tud lenni, ha a tagállamok felismerik saját lehetőségeiket.«

Ez a lényeg! A nyilvánvaló érdekeink és Magyarország keserű történelmi tapasztalatai szolgáltattak okot rá, hogy Orbán Viktor kormánya ne dőljön be a washingtoni nyomásnak, ne ugorjon fejest a háborúba. Lám, lassan bebizonyosodik, hogy meglesz a gyümölcse a stratégiai nyugalomnak. Hiába hörögnek a vazallusok, Budapest és a Vatikán hangját talán el lehetett hallgatni, de Párizsét már egyre nehezebb lesz!”

Nyitókép: Arthur Nicholas Orchard / Hans Lucas / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. április 12. 12:07
Makron az usa vazallusa. A vétotlan köpcös geci pedigaz usa európai vazallusainak csicskája. Melyik a jobb?
ppix
2023. április 12. 11:18
putyin zsoldjában fürödni jó nyuszika? Kaptál inflációkövető emelést, vagy téged is csak hülyítenek?
barkasfarkas
2023. április 12. 10:42
Mintha Macront nem szidták volna, mint a bokrot az elmúlt években. :D Önigazolás, önigazolás és önigazolás - ez folyik a csapból.
CharlieM
2023. április 12. 10:21
Huth Gergely :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!