A legszentebb áldozat bemutatásától a latte macchiatoig, avagy szomorú történet Hodász Andrásé

2023. április 27. 17:07

Ez azért egészen drámai.

2023. április 27. 17:07
null
Vágvölgyi Gergely
Mandiner

Miután úgy döntött, eldobja a kollárét, most örömmel jelentette be egy televíziós beszélgetés keretében Hodász András atya, hogy megtalálta helyét a munkaerőpiacon, valóra váltja régi álmát és baristaként folytatja. Lelkes, noha „a szívecske még néha amőba” a kávé tetején. 

És persze büszkén szemlélekes. Akik, tudjuk jól, a progresszív kereszténységet képviselik, vagyis azt a fajta „megújulást”, aminek már semmi köze a kereszténységhez. Persze két propagandistázás között fölötte párbeszédkedvelők, most pedig éppen azoktól védik a pápalátogatást, akik politikai érdekeik szerint magyaráznák azt - miután hetekig jelentettek meg cikksorozatot, amiben saját politikai érdekeik alapján értelmezték már jól előre a pápalátogatást. Szép húzás, csak éppen nem annyira hiteles. Andrásban ráadásul annyi tehetség és felkészültség van, hogy komoly és hiteles szerkesztőségekben is megállná a helyét, ha már ilyen téren kamatoztatná tudását. De még annál is sokkal jobb az a hivatás, amit eredetileg választott - majd jó nagy csinnadrattával, hogy biztosan mindenki hallhasson róla, feladott. 

Bemutatni a legszentebb áldozatot a szentmise keretében, kiszolgáltatni a bűnbocsánat szentségét, papként jelen lenni, amikor egy férfi és egy nő (!) kiszolgáltatja egymásnak a házasság szentségét és így tovább: ennél nemesebb hivatást nehéz elképzelni. Ez a papság. In persona Christi Capitis.

Ezt áldozni fel a progresszió oltárán és bedarálni a gyors presszók és berlini lazulások kedvéért, azt hiszem, legalábbis balga döntés. 

Hodász András karrierútja szomorú nyomvonal, egy talentumokkal gazdagon megáldott, Isten szolgálatára elhívott, másokért élő ember útja a szabadságnak láttatott hiányvilágba, amely számos kérdő- és legalább annyi felkiáltójelet vetít elénk. Merthogy a papból barista történet mégiscsak drámai és felveti valahol mindannyiunk felelősségét. Voltunk persze, nem is kevesen, akik személyesen, időnként (vagy éppen egy idő után, miután a személyes kommunikációtól elzárkózott) a nyilvánosságban igyekeztük figyelmeztetni. De lehet, sőt, a jelek szerint biztos, hogy mégsem tettünk, és főleg nem imádkoztunk érte eleget. És hatványozottan felveti azok felelősségét is persze, akik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy teljesen átformálódjon és a liberális világban találja meg magát. 

De van visszaút. Mindig van. Addig is, kérünk szépen egy kávét! 

Nyitókép: Youtube-képernyőfotó
 

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sámson
2023. május 29. 11:30
Hodász Andrást gyermekkorában sérelem érte, megrontotta egy felszentelt római katolikus pap ( katolikus híveknek "atya"), aki szexuális erőszakot követett el rajta. Az ilyen gyermekkori sérelmeket szakemberek szerint nehéz feldolgozni. Lást a Böjte Csaba szerzetes által alapított és "vezetett" Dévai Szent Ferenc árvaházban 28 évre elítélt, római katolikus teológiai líceumban végzett "nevelő", K. Szabolcs esetét. A több mint 36 gyermeket megrontó perverz római katolikust a bíróság elítélte, de mi történt a megrontott gyermekekkel a súlyos bűncselekmények elszenvedése után? https://atlatszo.ro/eroviszonyok/csaladon-beluli-eroszak/verte-szexualisan-visszaelt-rabizott-gyerekekkel-ferfi-bojte-csaba-alapitvanyanal-strong/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202305&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202305&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202305 " Két évvel azután, hogy K. Sz. távozott a kászonimpéri Szent Katalin gyermekotthonból. A vádirat szerint az egyik fiú szólt egy ott önkénteskedő magyarországi nevelőnek, hogy egy másik fiú molesztál egy harmadikat, akik aztán elmondták, hogy ezeket a dolgokat K. nevelőtől tanulták. " Miket tanultak a római katolikus teológiai végzettségű, K. Szabolcs nevelőtől a gyermekek? "Az öccse akkor annyit tudott elmondani neki, hogy a nevelő a mosdóban egyszer a szájába vizelt." "Ekkor mondta el, hogy még óvodás volt, amikor egyszer a mosdóban K. nevelő a szájába tette a nemi szervét. Halkan, őszintén, erős szégyenérzettel válaszolt a kérdésekre, jegyzi meg a februári szociálpszichológiai jelentés. Elmondta, nem szeretne visszaemlékezni és beszélni a történtekről, mert az számára fájdalmas."
Korn
2023. április 29. 16:48
Zsoltival Bécsbe költözik családot alapítani. Remélem megtalálja a boldogságot.
Salamander
2023. április 29. 01:11
Hodász egy lelkésznek alkalmatlan figura, aki időben rájött arra, hogy neki máshol kellene folytatni: sokan követhetnék a példáját. Itt van mindjárt Gyurcsány és bandája... semmirekellő gazemberek, megélhetési politikusok, vizesnyolcasok. Akár vissza is mehetnének a a konyhára mosogatni, takarítóbrigádokba, autófényezőnek, vagy utcát seperni. ott nagyobb hasznukat látná a társadalom - ahogy Hodász Bandi is jobban fest majd baristaként, mint összevissza beszélő, elmebajos lelkészként.
Akitlosz
2023. április 28. 22:10
A szerző ugyan honnan tudná, hogy mi isten akarata? Ha a pap ez a Hodász akkor az a baj, ha barista, akkor meg az a baj. Nem lehetne békén hagyni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!