Ösztönözni fogjuk, hogy a műemlékek életre keljenek, programokkal teljenek meg

2023. április 18. 21:48

A műemlékekben lehet leginkább tetten érni a nemzeti kultúrát.

2023. április 18. 21:48
null
Lánszki Regő
Lánszki Regő
Facebook

„Megújul és megerősödik a nemzeti műemlékvédelem

A műemlékekben lehet leginkább tetten érni a nemzeti kultúrát, a Műemlékvédelmi világnap kapcsán bejelenthetjük, hogy az elmúlt évtizedek kísérletei után, az épített örökségünket kiemelten kezelő, elfogadás előtt álló magyar építészetről szóló törvénnyel és az új műemlékvédelmi szervezeti struktúrával megújítjuk és hosszú távon megnyugtatóan rendezzük a műemlékvédelem ügyét.

A 2022-ben megalakuló új Kormány a műemlékvédelmet a legmagasabb, azaz kormányzati szintre helyezte. Az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Államtitkárságán belül helyettes államtitkárság felügyeli a műemlékvédelem ügyét. Az elmúlt egy év munkája nyomán az intézményrendszer komoly átszervezésével az egész országot lefedő, szakhatóságként működő központi örökségvédelmi rendszer jön létre, amelyik kellő szakmai és hatósági háttérrel bír, hogy a műemlékek védelmének és fejlesztésének feladatát ellássa.

Az Országos Építészeti Tervtanács megerősítésével a nemzeti emlékek esetleges tervezett átalakítása ügyében a szakmai grémium vétójoggal rendelkezik.

Az új intézményrendszer és az új építészeti törvény segítségével széles körű, szigorú védelmet biztosítunk a műemlékeknek, nemcsak az épített örökség, hanem a funkciójuk kapcsán is, egy templomból nem lehet mulató, egy kastélyból nem lehet irodaház, egy műemléki könyvtárból nem lehet kondi terem.

Először jön létre a hazai és a külhoni magyar műemlékek teljes, egységes szemléletű értéktára, amelyiket a nagyközönség számára is hozzáférhetővé teszünk. Mindenki számára elérhető lesz, hogy a környezetében milyen műemlék található és megtudhatja, hogy nyaralása, kirándulása helyén milyen nemzeti emléket kereshet fel. Az értéktár tartalmazni fogja épített örökségünk érdeklődők számára legfontosabb információit, érdekességeit is.

Fókuszba helyezzük a védelem alatt álló épületek felújítását, korszerűsítését és üzemeltetését. Nemezti Műemléki Alap felállításával és adótámogatások rendszerével kiemelt támogatási rendszert dolgozunk ki az épített örökséggel kapcsolatban, hogy a műemlék-tulajdonosoknak ne teher legyen a műemlék, hanem érték és lehetőség.

Ösztönözni fogjuk, hogy a műemlékek életre keljenek, programokkal teljenek meg, hogy ne csak nemzeti kultúránk emlékei, hanem kultúraközvetítő, a környezetükre kisugárzó helyek legyenek, ahogy évszázadokon át voltak és amire jó példákat most is látunk határon innen és túl.

Hosszú távú célunk, hogy az elkövetkező évtizedben minden műemlék méltó állapotba kerüljön Magyarországon.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Államtitkársága az új intézményrendszer és az építészeti törvény adta keretek között ezen célok mentén dolgozik a továbbiakban is felelőséget érezve Magyarország egyedülálló építészeti örökségéért, amelyik nemcsak nemzeti kincsünk, de identitásunk és megújulásunk alapja is.”

Nyitókép: Lánszki Regő Facbook-oldala

***

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aventus
2023. április 19. 08:29
Valódi,végig gondolt és végig vitt műemléki felújításokra kell törekedni! Így talán elkerülhetők olyan ,önkényeskedésből származó tévedések,mint a pannonhalmi vagy a veszprémi székesegyház szégyenletes "műemléki helyreállítása".
csicseriborso
2023. április 19. 07:50
Sokszor láttuk külföldön, hogy működnek a régi épületek. Szálloda, hangversenyterem, közösségi terek, vásárok, miközben itthon poros múzeumokat találtunk. Ideje volt változtatni a dolgokon, főleg miután nagyon sok régi épület, kastély újult meg.
anna bolena
2023. április 18. 23:21
Fantasztikus, ami eddig elkészült! Hajrá, csak így tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!