Amikor Orbánt és TGM-et verték

2023. január 18. 08:34

A rendszerváltoztatásnak van egy mélyen bevésődő, szerencsés módon filmen is megőrzött pillanata.

2023. január 18. 08:34
null
Huth Gergely
Huth Gergely
Magyar Nemzet

„A rendszerváltoztatásnak van egy mélyen bevésődő, szerencsés módon filmen is megőrzött pillanata. 1988. június 16-án, Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének harmincadik évfordulóján a pesti Batthyány-örökmécseshez szervezett tüntetést a radikális, antikommunista ellenzék. A demonstráción nemcsak 1849-ről és 1956-ról, de az erdélyi falurombolásról, a gyülekezés és a szólás szabadságáról is szónokoltak volna a szervezők. A beszédeket nem tudták végigmondani, a rendőrség ugyanis brutálisan szétverte a megemlékezést: a résztvevőket gumibottal ütlegelték, tizenhat tüntetőt letartóztattak. Köztük volt Orbán Viktor, a Fidesz alapítója és Tamás Gáspár Miklós, az SZDSZ első ügyvivője is.

A legendás Fekete Doboz (akkoriban természetesen betiltott és üldözött) filmstú­diót Pesty László és Ember Judit képviselte a téren. – Ez volt életemben az első alkalom, amikor komoly rendőrattakot tudtam felvenni – mondja Pesty a Szétszakadt Magyarország című filmünkben, amelynek nyitóképét is az 1988. június 16-én lezajlódó drámai jelenet adja. A Fekete Doboz felvételén az események akkor csúcsosodnak ki, amikor Tamás Gáspár Miklós belekezd szónoklatába, Orbán Viktor pedig oldalról belékarol, hogy a karhatalom ne tudja elrángatni a szónokot. Végül győz a nyers erő, szétválasztják és elviszik a tüntető párost.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tartarossz.blog
2023. január 21. 00:11
akkor minden pofon jó helyre ment! :)))
Zolotarjov
2023. január 19. 11:19
Vajon mit csinált ezidő tájt Ferenc..?
kunfia
2023. január 19. 09:41
Orbánt,a besúgót sosem verték,TGM-et,igen.
galancza
2023. január 18. 21:42
Huth úr kérlek alássan! Kapitális baromságokat írtál. tágáem egász életében magyargyűlölő kozmolibsi-komcsináci patkány volt. A kádári titkosszolgálat embere volt mindig.Előtte meg szekus. De könnyen lehet hogy élete végéig az volt. 1978-ban nem lehetett beszélni a határontúli magyarokról, vagy csak alig. Csak nagyon nehéz családegyesítési procedúrával költözhettek erdélyi magyarok onnan ide.És ha sikerült jobb volt ha hallgattak. Ehhez képest tégéem gond nélkül hivatalosan átköltözhetett, és azonnal kurva jó állást kapott kádártól a felsőoktatásban,stb, majd a 80-as években szabadon utazgatott nyugatra tanítani. Soha nem állt ki az erdélyi magyar kisebbségi, nyelvi, oktatási jogok mellet,és a kettősállampolgárság mellet sem. Egész életében nácizta a magyarokat. Aztán ott volt a Mortimer-ügy.....Meg az jobboldali újságokat árusító újságosbódék felborogatására szólított fel,stb......ez aztán a libsi szabad gondolkodás,.....ezért aztán tisztelni kell őt Huth úr kérlek alássan.......tégéem szidata balosldalt is , de ezt cdak feltünési viszketekségból, szellemi-lelki perverzióból tette. Egész életében baloldali politikusok tartották el jólétben. tégéem kurva boldog lett volna ha fletó örökre hatalmon marad és teljesen tönkre teszi a m.o.-i és a határontúlimagyarokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!