Metamorfózis

2022. október 22. 12:31

1956 emlékezete kezd visszakerülni abba a nemszeretem pozícióba, ahol a hatalom képviselői a rendszerváltás előtt tartották.

2022. október 22. 12:31
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Nehéz nem észrevenni, micsoda átalakuláson ment keresztül 1956 a magyar állam kollektív tudatában és ünneplési gyakorlatában 2010 óta. A forradalom és szabadságharc emlékezete – az események hajdani főszereplőiével együtt – kezd visszakerülni abba a nemszeretem pozícióba, ahol a hatalom képviselői a rendszerváltás előtt tartották: szemmel láthatóan már megint kényelmetlen nekik, és szívesen úgy tennének, mintha meg sem történt volna. Valamennyire még az ok is hasonló: a 66 éve történtek legitimációs problémákat vetnek föl minden olyan uralmi rendszerrel szemben, amely Moszkvát tekinti igazodási pontnak.

Aki túlzottnak és erőltetettnek érzi a párhuzamot, annak a figyelmét nem csak az épp a napokban indult plakátkampányra szeretnénk felhívni (bár utoljára tényleg a NATO és a nyugati imperialisták ellen hergeltek minket hasonló, szintén a Kremlből sugallt eszközökkel a létező szocializmus legvadabb éveiben; miközben most mégiscsak arról van szó, hogy egy agresszív katonai hatalom indított nyíltan imperialista, terület- és forrásrabló háborút a szomszédunkban, amiről a kormánynak, erős fixációt sejtetve, az jut az eszébe, hogy már megint mire készül Brüsszel). És nem is csak arra, hogy a miniszterelnök mostanában mintha kerülné Budapestet (ahogy öregszik, egyre rosszabbul tűri a füttyöt, olyasmit viszont régóta nem csinált, ami tapsot érdemelne). Hanem például arra, hogy ha így megy tovább, a korábban a Kossuth tér hangulatát meghatározó Nagy Imre-szobor hamarosan már Rákosrendezőről fog bánatosan integetni az ünneplő munkástömegek felé. Meg arra, hogy a Fidesz az elsüllyesztett igazi 56-osok helyett egyre több olyan figurát ránt elő, akik talán ott sem voltak, de ahhoz, hogy a saját hiteltelenségük rávetüljön a múltra, mégis minden létező kommunikációs segítséget megkapnak. És persze arra is, hogy a kormánypárt számára október 23-a ma már szinte kizárólag az előző, baloldali(bb) kormány ellen fellázadt, nem feltétlenül fiatal és nem is mindig tisztességes szándékú pesti srácok ünnepe, amihez egyszerre kell átírni mindkét történelmi pillanat eseményeit. Nem végeztünk ilyen tárgyú szövegelemzést, de emlékezetből összerakva évek óta nagyságrendekkel többet beszélnek az utóbbiakról, mint azokról akik az életük kockáztatása vagy akár feláldozása árán megpróbálták kiverni az országból az orosz megszállókat.”

Kép forrása: MTI / Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. október 23. 14:14
SOHA TOBBE BALOLDALT !
orygabor
2022. október 23. 13:18
A kommunista onnét is megismerszik, hogy előszeretettel keni saját szarát másokra, ill. szét. Nos: 1. Inkább a komcsik szeretnék zárójelbe tenni/vagyhamásképpnemmegykisajátítani, 2. Egyedül nekünk jelent valamit, miért tennénk zárójelbe?
Hesperia
2022. október 23. 10:05
"1956 emlékezete kezd visszakerülni abba a nemszeretem pozícióba, ahol a hatalom képviselői a rendszerváltás előtt tartották." Seggfej. Tényleg ebben ringatod magad? Ja, nem. Nem seggfej vagy, hanem egy aljas manipulátor, mint a kollégáid ugyanott: pontosan tudod, hogy '56 a magyar jobboldal igazi ünnepe, azoké, akiket te "hatalomnak" nevezel, miközben azt is pontosan tudod, hogy a nemzeti/szuverenista magyar kormány hatalma igencsak relatív és valójában szabadságharcot folytat, a szavazóbázisával együtt egy egyre láthatóbb birodalmi törekvéssel szemben. Azt is pontosan tudod, hogy kb. eddig, vagy legalábbis a 2010-es évekig sikerült összemaszatolnotok - igen, a te oldaladon álló elvtársaknak és neo-elvtársaknak - 1956 emlékezetét, a régi elhallgatás után rákenve, hogy valójában reformer-kommunisták fordulata akart lenni, sőt, még azt is megpróbáltátok behazudni, hogy "sikeres" volt, mivel elért bizonyos változásokat, és a Kádár-rendszer már szoft rezsim volt. Mostanra állt helyre - nagyjából - '56 emlékezete és mi (antikommunista magyarok) nagyon is tudjuk, hogy mit jelent és számon is tartjuk. Javaslom, nézd/hallgasd majd meg Orbán Viktor mai zalaegerszegi beszédét. :)
Gyzoltan
2022. október 23. 08:49
Talán nem kellene ködösíteni 1956-tal kapcsolatban! Szinte pontosan az történt, ami ma Ukrajnában..! Ukrajnában is az USA-n uralkodó zsidóság cionista érdekeiért, vagyonáért eszközként használják fel, használják ki a szerencsétlen, megtévesztett ukránok szabadság vágyát... A cikkírónak meg valaki igazán elmagyarázhatná, hogy miként működött a; "'Szuezi-kaland"! - miként állt össze..! Bár valószínűsítem, hogy tudja.., akár oktatást is kaphatott, hogy a népeket, nemzeteket miként kell manipulálni, átverni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!