Hódolat Párizsnak és a 149 éve vérbe fojtott kommünnek

2022. május 27. 19:50

A Sacré-Cœur gőgösen tekint le a szabadságért, egyenlőségért és testvériségért többször is vérét ontó városra.

2022. május 27. 19:50
null
Czékmán Bendegúz
Mérce.hu

„Se szeri, se száma azoknak a turistalátványosságoknak, amelyeket Párizsban járva az embernek szinte kötelező megnéznie. Ezek közül is kiemelkedik a Sacré-Cœur bazilika. A Montmartre-ban, Párizs egyik leghíresebb városrészében, a város legmagasabb pontján elhelyezkedő templom meglátogatása bőven megéri az óriási tömeget, amiben egy szelfibotot sem lehet leejteni. A Sacré-Cœur lépcsőjén állva elénk tárul Párizs teljes látképe, az emberek millióit rabul ejtő kis utcákkal, az összetéveszthetetlen Haussmann-házak krémes-szürkészöld fényeivel, a távolban magasló modernitással, a Défense felhőkarcolóival. Kétségtelenül olyan élmény ez, amire az ember mindig szívesen emlékszik vissza.

Főleg akkor, ha a látogatás alkalmával hiányos történelmi ismeretekkel rendelkezett és fogalma sem volt róla, hogy mit keres ez az óriási hófehér templom néhány sarokra a Toulouse-Lautrec képeiről ismert Moulin Rouge-tól. A Sacré-Cœur ugyanis több, mint az emberi alkotóerő végtelenségének megtestesülése.

A székesegyház ugyanis elsősorban a forradalmak fővárosának csúcsán terpeszkedő szimbóluma a régi világrendnek, amely gőgösen tekint le a szabadságért, egyenlőségért és testvériségért többször is vérét ontó városra, és neveti képébe uralmát, amelyet mindhiába akartak letörni azok a városlakók, akik számára ez a konzervatív világrend nem magasztos értékeket, arisztokratikus pompát és tündöklést, hanem a mocsokban, bűzben való szenvedést, a sosem csillapodó éhséget, kimerültséget és reményvesztettséget jelentette. A Sacré-Cœur-t 1875-ben kezdték el építeni és 1919-ben szentelték fel.

A helyszínválasztás nem volt véletlen. Montmartre városrésze ugyanis központi szerepet játszott egy olyan történelmi eseményben, amelynek jelentősége – bármennyire is lekicsinyli a cinikus reakció – tagadhatatlan. 1871 március 18-án ugyanis innen indult a párizsi kommün, amely 72 napig működött, mielőtt május 28-án brutálisan leverte a francia hadsereg. A hatalmát megszilárdító harmadik köztársaság vezetői sebzett vadként vágtak neki a megtorlásnak, azzal a céllal, hogy a kommünből ne maradjon más, csak a tömegsírokba lőtt, bebörtönzött, elüldözött kommünárok emléke, akiknek kísérletét éppen 149 éve folytotta vérbe a reakció.”

Nyitókép: EMMANUEL DUNAND / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2022. május 29. 22:27
"... a forradalmak fővárosának csúcsán terpeszkedő szimbóluma a régi világrendnek, amely gőgösen tekint le a szabadságért, egyenlőségért és testvériségért többször is vérét ontó városra, ..." Te szerencsétlen! Te dumálsz hiányos történelmi ismeretekről? Melyik francia, vagy bármely más forradalom valósította meg a "szabadság, egyenlőség, testvériség" világmegváltó "eszméjét"? Ez a világon soha, sehol nem valósult meg, helyette közönséges tömegmészárlást, népirtást követtek el a "forradalmárok".
forsteandretredjemann
2022. május 29. 12:08
A franciák ebben az esetben mindent a hadseregüknek köszönhetnek. Mint később a spanyolok, kongóiak, osztrákok, chileiek. Franciaország hadserege legalább tanult a 100 évvel korábbi katasztrófából. A párizsi terror mellett kiirtott vidéki parasztság miatti éhínség és káosz után hatalomra kerülő olasz császáruk rövid tündöklését követő gyászos időszakból. Győztes orosz, angol, osztrák és porosz tisztek párizsi pezsgőzéseiből. Hadserege helyett nyilvánosházai és művészvilága elismert, a politikában békekötési és tárgyalási helyszín, hadászatilag a biztosan megszállható pont. Az egykor szalonokban és polgári világban világszerte használt francia nyelvet szinte csak ők és volt gyarmatik lakói beszélik. Mi lett volna, ha még egy sikeres kommün is bekövetkezik? A XX. század aztán végleg bizonyította, hogy a kommunisták kivégzése kisebb rossz a kommunisták hatalomra kerülésével szükségszerűen járó ipari méretű népirtáshoz képest. Az a furcsa, hogy a jólétben élő, szerencsés helyre született nyugati ifjúság sorsiban ma is akad akinek Pol Pot, Sztálin, Mao, az éppen aktuális Kim vagy a tőlük szektásan ideológiailag kissé elhajló Hitler rendszere a vágyott cél. Furcsa magyarázat, hogy a népirtásokra elegendő indok: Voltak persze hibák is a jó cél elérése érdekében. Kötelezővé kellene tenni a kambodzsai múzeumlátogatást.
Hegyi Gyula
2022. május 29. 10:11
Senki se tud számolni? 1871 óta 151 év telt el, nem 149. Szerző, szerkesztő, olvasó közül senki sem tud idáig számolni?
Crusader
2022. május 29. 09:30
Az a baj, hogy az ilyen baloldali féregnek semmit nem mondanak ezek a szavak: Becsület, lojalitás, tisztelet, felelősség, alázat, bátorság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!