Előttünk a pálya

2021. december 07. 07:27

Korábban a NER-re csak Orbán összeomlása jelenthetett veszélyt, de ma már ott az ellenzék.

2021. december 07. 07:27
null
Tömpe István
Népszava

„Korábban úgy tartották, hogy a NER-re csak Orbán és környezetének összeomlása jelenthet veszélyt, de ma már ott az átalakult ellenzék, a kormánypárt elbizonytalanodása, a félelem a vereségtől, a NER-t romboló szélsőséges narratíva.

Az előválasztások fellazították az ellenzék meszes letapadásait. A korábbi stabilitás előítéletek láncolatának bizonyult. Új csoportok jelentek meg, a pártok egymáshoz való viszonya hetente fordulatot vett. A bukástól való rettegés rossza szaga, a győzelmi várakozások furcsa illata terjed mindenfelé. Közben az emberi orcájú uralkodó autokrácia elvadult, a hazug kétharmad szemérmetlen gyakorlása állami vagyonok sietős megcsapolásában, a választási törvény durva változtatásában érhető nyomon, és jövő tavaszig még sok minden vár ránk. Ahogy a NER-re is. A közjogi állapotok romlása megadja az alaphangot a választások utáni időszakra. A tétek immár túl magasra szöktek.

A klasszikus baloldalt megrázta az előválasztás. Az MSZP-ben sokáig a jól begyakorlott rutin szerint haladt az élet. Szimpatikus vezetőt kell importálni (ez volt Karácsony, a sajátjaik már korábban elvéreztek) és megtartani a háttérinfrastruktúrát. Tagságukkal láthatóan nem sokat törődtek, és rettegtek a DK-tól. Végül a nehezen túlélhető ölelések közül Márki-Zay Péteré látszott kívánatosabbnak. MZP előválasztási győzelme az MSZP-be is oxigént pumpált. A Demokratikus Koalíció pedig átalakította a maga harci alakzatát. Dobrev Klára megjelenése a Gyurcsányt elutasító ellenzéki szavazók számára reményt adott: életre kelt a DK-Dobrev opció. Végre egy nő, aki tapasztalt, több nyelvet beszél, és képes bennünket az új világba kalauzolni. MZP nem mulasztotta el Dobrevvel szemben felhasználni a Gyurcsány-ellenességét. Dobrev messze elment és sikeressé vált, de a szakadékot nem ugrotta át, hanem hátralépett. Nem határolódott el férjétől, ami emberileg érthető, ám az, hogy megkerülte a problémát, ronthatott a helyzetén.”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2021. december 07. 21:31
Ez egy buta ember.
lhotx
2021. december 07. 15:02
"Előttünk a pizza! Hányan is vagyunk rá?!"
Galerida
2021. december 07. 11:30
Éhes disznó makkal álmodik.....
Krupp Skya
2021. december 07. 11:26
Ez a bácsi nem csak Tömpe, hanem tompa is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!