Puczi Béla, egy erdélyi magyar cigány felfedezése

2021. április 04. 19:19

Nem tartom ugyanis egészségesnek, ha olyanok tűzik zászlajukra Puczi Béla nevét, akik szoros politikai szövetséget alkotnak olyanokkal, akik évtizedek óta üldözik a Puczi Bélához hasonló magyarokat.

2021. április 04. 19:19
Szalma György
Kontra

„Nemrég aztán attól lett hangos a baloldali pártokat támogató sajtó, hogy a főváros közterületet nevez el Puczi Béláról.

Ő volt az az erdélyi cigány férfi, aki többedmagával a maros megyei cigányság élére állt, és megvédte a marosvásárhelyi magyarok életét, amikor a felbőszült román csőcselék felfegyverkezve rájuk támadt. Ez volt az úgynevezett Fekete március.

Anyám ekkor határozta el, hogy a három gyerekével eljön Kolozsvárról, az akkori események kicsit a személyes történetünkké váltak.

Örvendtem annak, hogy a fővárosi képviselő-testület most úgy döntött, hogy a Nyugati pályaudvar melletti teret az erdélyi cigány férfiról, Puczi Béláról nevezik el. Ideje volt ennek a gesztusnak, ez egy támogatásara és örömre okot adó kezdeményezés, Marosvásárhely cigány hőse az őt megillető helyre kerül a magyar emlékezetben.

Pontosabban fogalmazva a helye mindig biztos volt, soha nem hallottam senkit, aki kétségbe vonta volna, hogy Puczi Béla a cigányok és a magyarok közös hőse. Mármint azok körében számított ez megkérdőjelezhetetlen igazságnak, akiket érdekelt az ilyen jellegű témák, amelyekben határon túli magyarok és Puczi Bélák szerepelnek. Ez pedig a magyar közélet egy jól körülhatárolható részére volt csak jellemző.

Éppen ezért némi idegenkedéssel figyeltem, hogy az utóbbi napokban az ellenzéki politikusok felfedezték a maguk számára Puczi Bélát és az ő hazafias hősiességét. Normális esetben nem lenne semmi különös az ellenzéki politikusok lelkesedésében, egy másik Magyarországon nem okozna gondot a nemzet hősein osztozni az ország baloldali felével. Egy határon túli magyar – aki történetesen cigány is – hős esetében azonban nem ilyen egyszerű a helyzet.

Nem tartom ugyanis egészségesnek, ha olyanok tűzik zászlajukra Puczi Béla nevét, akik szoros politikai szövetséget alkotnak olyanokkal, akik évtizedek óta üldözik a Puczi Bélához hasonló magyarokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kezdődik a bukás
2021. április 05. 09:37
Szalma csendben rohadj meg kérlek
Nori70
2021. április 05. 09:35
Úristen! Tombol mindkét oldalról a hülyeség! Az ellenzék nagy része, főleg a liberálisok sose tagadták Puci Béla szerepét, sőt. De itt már mindenki a saját propagandájat tolja, legyen kormanyparti vagy ellenzéki.
Párhuzamos különvélemény
2021. április 05. 09:13
Azta! Az ember benéz ide hírt és kommentet olvasni, erre tessék, 4-5 ilyen mindent szétqró hányja itt az epét..., mindenből pöcegödröt csinálnak.
121212
2021. április 05. 08:17
Rohadt fontos lehet neked a Puczi Béla, ha róla is csak a Vadai Ágnes meg a Szabó Tímea jut az eszedbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!