A civilek 2022-re készülnek

2021. március 29. 11:23

A Civil Választási Bizottság (CVB) 2019-ben szerveződött a budapesti előválasztások támogatására.

2021. március 29. 11:23
Tömpe István
Népszava

„A CVB-t civil entitások hozták létre. Tagjai között sem pártok, sem jelölő szervezetek nem találhatók. Ugyanakkor az előválasztások megszervezésében és lebonyolításában, a pártok és jelölőszervezek által létrehozott Országos Előválasztási Bizottság civil tagjaként működik. A Civil Választói Bizottság kiindulópontjai választók által támogatott elvek. Például: az előválasztásokat korrekt módon, a jelöltek esélyegyenlőségére figyelemmel kell megszervezni. A választók ismerjék meg a jelölteket, azok mutatkozzanak és szólaljanak meg. Moderált körülmények között vitatkozzanak mind a 106 választókörzetben és a miniszterelnök-jelölti viták során. A jelöltek közösen elfogadott etikai normákat kövessenek, a CVB ahhoz is segítséget ad, hogyan kell tisztességes és színvonalas vitákat megszervezni. Az előválasztások során etikai normaszegés, elfogadhatatlan magatartás, manipuláció és más, panaszra okot adó jelenségek előfordulhatnak. A Civil Választói Bizottság ezért azt tervezi, hogy előválasztási etikai fórumként is működik.

A 2018-ban alakult, diákokból és fiatal felnőttekből álló Tabumentes Egyesület célja a magyar vitakultúra felélesztése, a mindenkori pártok és polgárok közötti társadalmi párbeszéd erősítése. Szeretnék elérni, hogy a 2021-es előválasztásokon minél több és minél jobb minőségű vita kerüljön megrendezésre, így járulva hozzá a verseny átláthatóságához. Azért, hogy ezen viták kulturált, tiszteletteljes, tabumentes eszmecserék legyenek, az egyesület támogatja egy vita etikai kódex kidolgozását. A cél olyan precedensek megteremtése, amelyek a későbbiekben a kormány és az ellenzék közötti diskurzusra is építő jelleggel hatnak.

A Civilek a Demokráciáért Egyesület a 2018-as “rabszolgatörvény” ellenes mozgalom kapcsán létrejött szervezet. Elindította a Hármas-egység néven ismert koordinációs folyamatot, ahol pártok, civilek, diákok és szakszervezetek vettek részt, és addig soha nem látott egységben tudtak fellépni, ezzel a progresszív erők széles társadalmi bázisát is be tudták mutatni.

A Főnix Mozgalom a 2018-as országgyűlési választások másnapján kezdte el működését. Az alapító tagok korábbi tevékenységének megfelelően elsősorban a fiatalokra, a gyerekekre fordítják figyelmüket, a szociális, kulturális, oktatási és jogi terület áll érdeklődésük és tevékenységük központjában.

Végül az ELEGY, vagyis az Ellenzéki Együttműködés egyfajta szellemi bázis szerepét vállalja a választási felkészülés során a közpolitika, a gazdaság, a vidékpolitika, a külpolitika, a jóléti politika, az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer területén.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koppenrast63
2021. március 29. 18:33
Ma'
akiaki
2021. március 29. 18:30
a komcsi tömpék itt vannak és szelíden mosolyognak
NTLLK
2021. március 29. 15:27
Tömpe!!!!! Atyavilág! Már csak egy ilyen hiányzott! Még valami Biszku nincs?!
Da Vinci
2021. március 29. 15:16
Magyar György a Civil Választási Bizottság elnöke... A CVB tagjai: Civilek a demokráciáért Mindenki Magyarországa Mozgalom Számoljuk együtt! Nyomtass te is! aHang Oktogon Közösség Állampolgárok a Centrumban Egyesület Karácsony Gergely Puzsér Róbert MSZP Párbeszéd Demokratikus Koalíció Jobbik Momentum LMP Szolidaritás Mozgalom "Én személyesen nem vagyok Magyarországon, de az emberek, akiket támogatok, ott vannak"... S. Gy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!