Mélyállamtól mélyállamig

2020. december 15. 15:25

Ez a kiegészítés a NER mélyállam-építésének kulcsfontosságú eleme.

2020. december 15. 15:25
Schiffer András
Schiffer András
24.hu

„A kedden megszavazott kilencedik alaptörvény-módosítás egyetlen stratégiai fontosságú, és ehhez képest méltatlanul kevés figyelmet élvező passzusa (a megelőző cikkelyben megbúvó közpénz-definíció is ezzel nyer értelmet) az Alaptörvény 38. cikkét egészíti ki egy új bekezdéssel: „A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozásáról, működéséről, megszüntetéséről, valamint közfeladata ellátásáról sarkalatos törvény rendelkezik”. Ez a kiegészítés a NER mélyállam-építésének kulcsfontosságú eleme.

A jelenség – és indítékai – megértéséhez némi időutazást javasolok.

Bibó István 1947 elején – a kommunista hatalomátvétel és a hidegháború árnyékában – tartott akadémiai székfoglalójában azt vizsgálta, miként nyer új meg új problémákon át örök aktualitást az államhatalmak elválasztásának elve. Bibó már ekkor felhívja a figyelmet egy »nagy korrumpálódási veszélyre«, amit – megfogalmazásában – a bürokrácia, sőt egyre inkább a technokrácia néven jelölhetünk meg. Hivatkozik arra, hogy a korabeli amerikai publicisztikában felbukkan a nagy szervezők, a menedzserek forradalma, akik lassan a tőkésnél fontosabb tényezői lesznek az ipari fejlődésnek, majd rámutat:

Ugyanez megvan a szocialista állam fejlődésében is; a Szovjetunióban is ugyanez a típus a csúcspozíciók birtokosa, csak a Szovjetunió teljesen kikapcsolta a kapitalistát a szervezeti apparátusból.

Belőlük, a »politikai bürokráciából« lesz a Milovan Gyilasz vonatkozó munkájában  »új osztálynak« nevezett réteg, a nómenklatúra, amely az államszocializmus bukásánál a posztszocialista térség nómenklatúra-burzsoáziáinak lesz a keltetője, de erről majd később. Bibó látnokian úgy fogalmaz, hogy az elkövetkező idők hatalmi koncentrációjának ez lesz a legnagyobb, a legdemoralizálóbb apparátusa, s az új hatalomkoncentrációnak az arisztokráciája a szakszerűség és képzettség arisztokráciája lesz. A hetvenes évek Magyarországán belőlük alakul ki a késő Kádár-kori technokrácia: ideológiájuk immáron nem a marxizmus-leninizmus, hanem a késő Kádár-kori technokrata tudat. A gazdasági kormányzásban gyakorlatilag a NER bejöveteléig tart az egyeduralmuk, ahogyan ezt Sebők Miklós tavaly megjelent kötete dokumentálja. A felbomló államszocializmus eresztékeiben a késő Kádár-kori technokrata tudat áthatotta a nyolcvanas – és sajnos a kilencvenes – évek közjogi ideáit.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2020. december 16. 15:13
Schiffer zavarórepülést hajt végre...
zolizolizoltan
2020. december 16. 09:30
Abban igaza van Schiffernek, hogy a nomenklatúra magán hordozza a hatalom elkorcsosodásának jeleit, hogyha a hatalom túl sok ideig uralkodik. A korcsosodás alatt a hatalom beltenyészetét értem. Ennek az elkorcsosodásnak a legjobb ellenszere a váltó pártrendszer. Az Egyesült Államokban csak két cikluson át kormányozhat az elnök, ez némi biztosítékot ad a nomenklatúra elkorcsosodása ellen, de látszik, hogy ez sem elegendő biztosíték. A kádári rezsim túl sok ideig hatalmon volt, tapasztaltam én is mennyire elkorcsosult, beltenyészetté vált az akkori nomenklatúra. Ez minden hosszú ideig fennálló rezsimre érvényes.
civis72
2020. december 16. 09:16
a NER mélyállam... éppen itt lenne az ideje egy gazdaságilag erős ,új magyar arisztokráciának ...a brüsszelhez dörgölőző gyáva libernyák értelmiséget meg el kell zavarni a picsába
zolizolizoltan
2020. december 16. 09:06
Schiffer "megfeledkezett" a kádári nomenklatúra és az SZDSZ hatalmi harcáról a rendszerváltás előtt és közvetlen utána, majd az 1994-es összeborulásáról a Horn kormány alatt. Pedig ez a körülmény lényegesebb volt 2010-ig, mint a nomenklatúra kiépülése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!