Legyőzni a máig kísértő Trianont

2020. június 03. 15:51

Jogosan érezzük úgy, nemhogy a nagy világon e kívül nincsen számunkra hely, de nem is ért meg minket senki se a földkerekségen.

2020. június 03. 15:51
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Magyar Nemzet

„»Recrudescunt diutina inclytae gentis Hungarae vulnera”, azaz „meg-újjúlnak a’ ditsőséges magyar nemzetnek régi sebei« – írta II. Rákóczi Ferenc az általa vezetett szabadságharc kezdetekor »a keresztyén világ minden fejedelmeinek és respublikáinak« 1703-ban. Közhely talán, hogy ahogy a pár évvel később elbukott szabadságharc, úgy megannyi más, korábbi és későbbi, lényegében a nemzeti önrendelkezésért folytatott magyar küzdelem dicső tragédiája beleégett az agyakba és szívekbe, még inkább erősítve a »sírva vigad a magyar« életérzését. Tény, jogosan érezzük úgy, nemhogy a nagy világon e kívül nincsen számunkra hely, de nem is ért meg minket senki se a földkerekségen. Sőt úgy látjuk – hozzáteszem megint: jogosan –, hogy nemcsak megértés nincs a magyarság irányába, de mi magunk is képtelenek vagyunk elmondani, elmagyarázni történelmünket, nemzeti létünk értelmét, azt, hogy mi hogyan is suttogunk szépséget a bánatunkba.

Mert a történelemnek az a sajátossága, hogy bár hivatalosan és elviekben események, tények összessége, melyek »tárgyszerű« leírása a tudomány célja, valójában sokkal inkább személyes és kollektív emlékezetről van szó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. június 03. 19:43
Előre kell nézni,nem pedig sírdogálni naphosszat...
adonyi29
2020. június 03. 17:49
Mindenki tegye a szívére a kezét: nincs ünnep Szánthó gondolatai nélkül. Hihetetlen szerencsénk van, hogy ebben a korban élhetünk.
küllő
2020. június 03. 17:37
A püffedt pávatáncos Orbán és a Fidesz csürhe kivonult a Parlamentből 1990. június 4-én, amikor az országgyűlés egyperces néma csenddel adózott a trianoni békekötés emlékének. Most meg játsszák a nagy nemzetféltőket. GUSZTUSTALAN KÖPÖNYEGFORGATÓK.
MayorAnna
2020. június 03. 16:45
Nem vagyok híve a siránkozásnak:-ha segítő kézre van szükséged, ne feledd-ott van egy, a karod végén. Vagyis, nem cinikus duma!-a munka szabaddá tesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!