A magyarok felkelése önmagán túlmutató esemény volt

2019. október 23. 13:59

A Szovjetuniónak '56-ban meg kellett mutatnia a kommunizmus igazi arcát.

2019. október 23. 13:59
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„Kelet-Európa országainak sokszor kellett szembenézniük a behódolással történelmük során. Mindig volt legalább egy, de általában inkább két vagy három birodalom, amely ki akarta terjeszteni uralmát a régióra, és meg is tette ezt. Hazámnak, Magyarországnak ezeréves történelme van. Az elmúlt 500 évben az országnak különféle birodalmaknak kellett behódolnia. Először jött az ottomán birodalom 1526-ban, aztán a Habsburgok vették át az ország irányítását. A XX. században két gonosz, a Harmadik Birodalom és a Szovjetunió is elfoglalta hazámat, és csak 1990-ben sikerült visszavennünk az irányítást.

De a szuverenitás elve még a kommunizmus idején is olyan értékes volt a magyar emberek számára, hogy 1956-ban kétségbeesett harcot indítottak a kor legnagyobb hadereje, a szovjet hadsereg ellen.

A magyarok felkelése önmagán túlmutató esemény volt. Nem csupán egy, de az összes szovjet elnyomás alatt élő kelet-európai nemzet számára reménysugárt jelentett, hogy látták: lehetséges szembefordulni az elnyomókkal. Ebből pedig a lengyelek, románok, csehek, vagy a keletnémetek is építhettek, erőt meríthettek.

Volt még egy dolog, ami miatt messze túlmutatott az országhatárokon a magyarok ‘56-os forradalma. Rákényszerített a Szovjetuniót, hogy mutassa meg a kommunizmus igazi arcát. A sztálini terrorról már nyugaton is hallottak korábban, de a közvélemény 1956-ban szembesült igazán azzal, hogy a rendszer velejéig hazug voltával. A nyugati értelmiség ekkor kezdte megérteni, hogy milyen messze van a valóság az illúzióktól. Azoktól az illúzióktól, amelyeket a kommunizmussal kapcsolatban tápláltak, miközben jóhiszeműen rendeztek marxizmus-vitákat egyetemi szemináriumokon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2019. október 23. 20:41
Az 1956-os forradalom és szabadságharc világtörténelmi esemény volt! Ebben az időben rendkívül megerősödtek u.i. egyes nyugati államokban,sőt a nagyvilágban a kommunista pártok. Pl. Franciaországban és Olaszországban reális esély volt arra,hogy rövidesen demokratikus úton megszerzik a hatalmat. Ha ez megtörténik a világtörténelem másként alakul A magyar forradalom volt az, ami sokakat rádöbbentett, kommunizmus mibenlétére és gyakorlatára Ezt követően nagyon sokan, vezető értelmiségiek, szervezetek megtagadták korábbi elveiket és szembefordultak a szovjet ideológiával. (Pl. Camus, Togliatti,stb.) Ezután kezdődhetett meg az addig politikai és gazdasági káoszba süllyedt nyugati államok felemelkedése, majd gazdasági-politikai összefogása. Amikor ifj.George Busch az USA elnöke 2006-ban az ötvenedik évfordulóra eljött Magyarországra köszönetet mondott Magyarország áldozatáért.
Rasdi
2019. október 23. 20:09
"De a szuverenitás elve még a kommunizmus idején is olyan értékes volt a magyar emberek számára, hogy 1956-ban kétségbeesett harcot indítottak a kor legnagyobb hadereje, a szovjet hadsereg ellen." Így igaz. És ezt az értékrendet, ezt a mentalitást sikerült a forraadalmat követő "puha diktatúra" ideje alatt úgy lerombolni, hogy az EU-csatlakozási népszavazáson az abban résztvevők több mint 80 %-a dobta oda önként dalolva ezt a szuverenitást egy "bécsi cukrászdáért". A török megszállással kezdődő évszázadok utáni történelmünk összes függetlenségi harcunk emlékét köptük szembe.
Tóth Zoltán
2019. október 23. 16:23
Magyar népmesék 3975. epizód: "ötvenhat". [ásít] Az egész egy gagyi módra felturbózott kamu, önámító képmutatásra, mely azon kívül, hogy kényelmes megélhetést nyújt megannyi tehetségtelen talpnyalónak és címeres köpönyegforgatónak, csupán arra alkalmas, hogy mérgezze a társadalmat. Maga az eredeti történet kapcsán (valójában a Kremlből szervezték az egészet) itt írtam meg a részletesebben a véleményemet ("Kompasz" jeligére): https://hvg.hu/itthon/20190219_Pozsgai_nepfelkelest_mondott_de_mikor_lett_1956_forradalom#article-comments . Ideje lenne már továbblépni a melldöngető nagyotmondáson, nem vezet előre, csupán régi rossz szokásunkként, önmagunkat vezetjük félre vele. #vhitezhnemzeth
cga82
2019. október 23. 15:00
"A Szovjetuniónak '56-ban meg kellett mutatnia a kommunizmus igazi arcát." Felkészül: EU.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!