Egy nyugodt ember

2018. július 01. 17:33

L. Simon személye nem önmagában fontos, hanem azért, mert a rendszer típusfigurája.

2018. július 01. 17:33
Kovács Zoltán
Kovács Zoltán
Élet és Irodalom

„Fehérvár környéki áruházakban néha belebotlok egy Zöldike nevű, zöld veltellinis palackba, a kedves kis madár az L. Simon borászat termékét hirdeti. Ő nem tehet semmiről. És eszembe jut, hogy milyen álságos és sumák ez az ember, aki a biztonságot nem az ilyen-olyan vásárlásokkal összebuherált bor- meg fitneszüzemeiből, támogatással fölhúzott panzióiból vezeti le, hanem a nem létező migránsokból. Nem azért érzi magát prímán, mert amerre lát, néhány év alatt birtokai nőttek úgyszólván a semmiből, hanem azért, mert nincsenek migránsok. Néhány éve a képmutatás és a hazugság kirakodóvásárának összegzéseként ilyeneket vetett papírra: »Előre kell néznünk: mire van szükségünk, mit tudunk az Orbán Viktor vezette kormány segítségével megvalósítani az előttünk álló években. Javítanunk kell a tókörnyék közúti megközelítésén, a Mezőföld középső részeivel való összeköttetésén – írja a Fejér megyei hírportálon, 2015 tavaszán. – A 62-es és az M6-os felé irányuló utak állapotán. Ezért felújítjuk az Agárd és Zichyújfalu, valamint a Velence és Pusztaszabolcs közötti utat.« Ez helyes. De hogy itt csakis az Orbán-kormány segítségével történhet minden, ami pedig történik, az épp a Simon-birtokok értékét növeli, az enyhén szólva is, kérdéses.

L. Simon személye nem önmagában fontos, hanem azért, mert a rendszer típusfigurája egyszer jó szolgálatot tett a miniszterelnöknek. Az emlékezetes zászlóégetés után számosan kiléptek az Írószövetségből. Az akkori elnök, Kalász Márton habituálisan és talán koránál fogva sem tudta kezelni a helyzetet, megbízta ezzel az épp kéznél lévő L. Simon Lászlót, akit akkor még költőként ismert. L. Simon határozottan, nagy hangon kezdett rendezkedni, mígnem szövetségi titkárrá avanzsált. Később a nemzeti Kulturális Alap pénzét kezelte, mígnem kulturális államtitkár lett. Politikai emelkedése a kor gyakorlatának megfelelően vagyonosodással is együtt járt, tipikus figurája lett az Orbán-féle, úgynevezett nagypolgári rétegnek. Ahol pályázott, támogatást kapott ő is, a felesége is. Mindez természetesen viszonos alapon történt, a kulturális-kommunikációs törvényalkotás központi figurájaként értelmezte a Fidesz–KDNP-ciklus első és egyik legaljasabb törvénytervezét 2010 decemberében, a médiatörvényt. A komoly tiltakozásra emlékezetesen cinikusan és nem kevésbé aljasan reagált: »Tisztességes embernek nem kell félnie.« Aztán, ahogy lenni szokott, ő sem bírt magával. Rákellenes sárgabarackmag, saját panzióhoz vezető közút közpénzen és számos Velencei-tó-parti biznisz után Lázár János először nyilvánosan fölszólította, hogy »tegyen rendet maga körül«, majd lapátra került: 2016 nyarán sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy menesztik az államtitkári posztról. Épp magyar őshonos fajtájú kutyák bronzszobrait avatta fel. Hogy személye ténylegesen mennyire volt fontos a kormányfőnek, az mutatja, hogy a felmentéséről szóló javaslatát Orbán gondolkodás nélkül aláírta.

Hogy L. Simon egyszer majd vissza szeretne térni a hatalomba, abból tudható, hogy lelki nyugalmának alapjaként nem az utóbbi években összekapart jelentős vagyonát nevezte meg, hanem azt, hogy nem lát az országban migránst.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2018. július 02. 20:06
Ej ej Kovács! Te itt L Simont fikázod? Miközben semmi mást nem teszel minthogy így akarsz megfelelni azoknak akik a lapod vegetálásához a pénzt adják. Szemét ember vagy te Kovács!!
nyugalom
2018. július 02. 19:33
Ez az alak azt hiszi,hogy most brillirozott? Azt a szennylapot nem olvassa senki!
tango47
2018. július 02. 12:39
L. Simonon nincs mit védeni. A versei pedig katasztrofálisak. Úgy egyébként meg egy végtelenül ellenszenves figura.
Aerion
2018. július 02. 09:22
Típusfigurázás előtt nézz tükörbe, te bolsevik patkány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!