Advent – „ember-központú” szemmel

2017. december 22. 18:01

Érdemes egy pillantást vetni az „emberközpontúság” szempontjából hazánk adventjére is: sikerül-e kitörni a közhelyes karácsonyfelfogásból, és emberközelibbé tenni az ünnepi készülődést?

2017. december 22. 18:01
Baritz Sarolta Laura
Heti Válasz

„A boldog, kiteljesedett ember tehát rendelkezik anyagiakkal, de kiteljesedésének csúcsát az erkölcsi szféra javai adják. Az erkölcsi szféra alkotóelemei pedig az értelmi tevékenység, tehát az oktatás és a tudomány területei, illetve a művészetek és a kultúra, amelyek az értékhierarchiának megfelelően ráépülnek az anyagi javakkal foglalkozó gazdasági szférára.

Ebből a szemszögből nézve az állami társadalom-és gazdaságpolitika más hangsúlyokat rendelhet a különböző ágazatokhoz, mint az uralkodó, kizárólag gazdasági fókuszú szemlélet.

Már szinte közhely, hogy az adventi, karácsonyi időszakot a költések, vásárlások, pénz-és áruforgalom adataival jellemzik a hírportálok, s a média akár elrettentő példaként is hivatkozik a magas számokra. Az emberközpontú logikának az alsó szegmense, a kezdő szintje ez az adatsor, de messze nem a vége. A költések, vásárlások aránya, súlya viszont az ünnep többi aspektusához képest megmutatja, mennyire szólnak a valódi, teljes emberről az ünnepi időszak s annak gazdasági, kulturális, társadalmi eseményei.

Érdemes egy pillantást vetni az »emberközpontúság« szempontjából hazánk adventjére is: sikerül-e kitörni a közhelyes karácsonyfelfogásból, és emberközelibbé tenni az ünnepi készülődést? Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint idén karácsonykor 100 milliárd forintot költenek a magyarok ajándékokra. Ez jelentős növekedés a tavalyi adathoz képest. 2016-ban 31 500 forintért, idén 41 300 forintért vásárol egy magyar ajándékot. Ugyanakkor az Intrum Justitia novemberi jelentése szerint »a magyarok 40 százaléka érzi úgy, hogy többet költ karácsonyi ajándékra, mint megtehetné«, tehát az ünnepi pénzköltés már sokaknak megterhelő. A költések növekedése mellett viszont egy biztató adat is megjelent a Cofidis Hitel Monitor idei országos reprezentatív felmérésében. Idén a lakosság korábbinál nagyobb aránya, 57 százaléka vesz részt karácsonyi jótékonykodásban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2017. december 23. 15:38
Sárika drágám! Pont a Heti Válaszban akarja egészségesebb gondolkodásra késztetni a magyarokat? Abban a lapban amelyik éppen azon fáradozik,hogy ballibsi testvéreivel együtt kiirtsa még az írmagját is az "emberközeliségnek"? Szégyellje magát így karácsony táján!!!
syphax
2017. december 23. 07:27
Sarolta Laura nővér gondolatai meglehetősen szokatlanok, még az átlag keresztény számára is. De! Azért figyelembe veendő az is az értékelésénél, hogy NINCS EGYEDÜL Ő ma már, sem a férfi sem a női szerzetesek között--ezen a gazdasági-közfazdasági területen. Pl. Kiss Ulrich S.J. jezsuita szerzetes hasonlókat vagy majdne ugyanazt mondja, amit Sarolta Laura nővér. Hogy ez "jó"-e vagy "rossz"-e a Világnak és a kereszténységnek, azt ki-ki eldönti majd úgyis sajátmaga. Jelen sorok írója a MUNKA FUNKCIÓJÁNAK és TARTALMI ÚJRAÉRTÉKELÉSÉNEK TERÜLETÉT tartaná nagyon fontos és aktuális "kutatási témának"--közgazdásztudósok körében. Hogy tudniillik: MI A MUNKA? Vagy inkább: MIVÉ LETT A MUNKA, HOGYAN VÁLTOZOTT MEG CÉLJA ÉS FUNKCIÓJA--a marxi és milton freedman-i, francis fukuyama-i értelmezést túllépve--a XXI.sz.-ra? Mert ez KULCSKÉRDÉS-e az eljövendő emberi társadalmaknak. Hiszen például az "ALAPJÖVEDELEM" teoretikus hivei--akik persze főleg politikusok--szinte ki akarnák iktatni a munkát az EMBERI ÉLETBŐL, s meggyőződésem: ettől rosszabbat maga Sátán se' tehetne az emberiségnek.
Ki/Kapcs
2017. december 23. 07:20
A magam részéről 15.000-t költöttem, mindenkinek, slussz-passz. Viszont kulturális és nem gazdasági céllal, olyan könyveket vettem, amiről tudtam, hogy örülni fognak neki.
Bolond Istók
2017. december 22. 22:32
Intrum Justitia? Szégyen, hogy ezk a vérszívó paraziták zavartalanul garázdálkodhat az országban! https://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/ujabb-magyar-bankoktol-venne-bedolt-jelzaloghiteleket-az-intrum-justitia.242529.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!