Románia utolsó királyának utolsó megalázása

2017. november 15. 09:51

I. Mihály általában véve sohasem volt vezéregyéniség. Lelkiismeretesen és méltósággal teljesítette kötelezettségeit, de sohasem tudott valamilyen ügy zászlóvivőjévé válni.

2017. november 15. 09:51
Daniel Gorgonaru
Főtér

„Szerencsétlenségére a nemzeti és egyetemes történelem egyik legnehezebb időszakában kellett uralkodnia. Uralkodása éveiben hozott számos döntését, számos gesztusát bírálni lehet, de akármit tett is volna, a »korok irányítása alatt« állt. Nem kerülhette el az országra 1944 augusztusa után rázúduló szerencsétlenségek egyikét sem. Az 1945 és 1947 közötti időszakban nem akarta csatamezővé változtatni Romániát, és jól tette, nem akart háborút indítani a szovjet megszállók ellen, aminek ugyanaz lett volna a végkifejlete: a kommunizmus bevezetése.

Ami a magánéletét illeti, Mihály király méltósággal élte le a száműzetés éveit. De nem tudott a disszidens románok erőteljes hangjává válni. Ehhez nem volt tehetsége. I. Mihály általában véve sohasem volt vezéregyéniség.

Lelkiismeretesen és méltósággal teljesítette kötelezettségeit, de sohasem tudott valamilyen ügy zászlóvivőjévé válni. A román népre nézve sajnálatos módon az 1989. decemberi forradalom után sem tudta magára ölteni a vezér szerepét, amikor a történelmi kontextus kedvező lett volna számára. Amikor 1992 tavaszán százezer ember lepte el Bukarest központját, hogy kifejezze a király iránti szeretetét, ez arra kellett volna kényszerítse őt, hogy ne mondjon le a monarchia eszméjéről a Ion Iliescu kriptokommunistáival és Adrian Năstase megvesztegethetőivel 2001-ben elindított kompromisszum kedvéért. Csaknem 50 évnyi száműzetés után, mialatt sohasem ismerte el az 1947. december 30-i aktust, mellyel az ország elhagyására kényszerítették és bevezették a népköztársaságot, Mihály király a Năstase-kormánnyal kötött megállapodásaival megsemmisítette törvényi és erkölcsi jogát arra, hogy a monarchia visszaállítását követelje.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. november 16. 12:25
"Az 1945 és 1947 közötti időszakban nem akarta csatamezővé változtatni Romániát, és jól tette, nem akart háborút indítani a szovjet megszállók ellen, aminek ugyanaz lett volna a végkifejlete: a kommunizmus bevezetése." Nagyjából ennyit Szálasiról. Állítólag ki akart ő is ugrani, de legalább Budapestet megkímélni, erre a Führer meggyőzte(?), hogy már csak napok kérdése a "csodafegyver" bevetése.
Senye Péter
2017. november 16. 12:22
Pedig Mihály király a háborúból való kiugrással és főleg annak hatékony megszervezésével nagy szolgálatot tett a románoknak. Hogy a szovjet csapatok akadálytalanul vonulhattak át Románia nagy részén, újra megkaphatták a második bécsi döntés előtti határait.
Einar
2017. november 15. 11:54
Labancok, nemzetárulók! Vége a sunyítás, lapítás korszakának. Lassan, végleg el kell döntenetek, hová álltok. A választás a tiétek, de a Nemzet, csak a miénk! https://www.youtube.com/watch?v=KZxXPJPDPHY https://www.youtube.com/watch?v=WmEEFHuJJV0
Einar
2017. november 15. 11:29
"A penge éle még mindig éles, Ne feledd el, mire képes!" https://www.youtube.com/watch?v=7lLHcosMXI8
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!