Szegedy-Maszák Mihály, a mindentudás igézője

2016. augusztus 01. 15:50

Számomra ő a magyar protestáns hagyomány, vagy inkább hagyományok egyik meghatározó áramának, a kálvini racionalizmushoz és erkölcsi szigorhoz visszanyúló tanításnak egyik leghatásosabb képviselője volt a magyar szellemi életben.

2016. augusztus 01. 15:50
Papp István
Facebook

„Számomra ő a magyar protestáns hagyomány, vagy inkább hagyományok egyik meghatározó áramának, a rendkívüli intellektuális igényességgel, műveltséggel, olvasottsággal párosuló, a kálvini racionalizmushoz és erkölcsi szigorhoz visszanyúló tanításnak egyik leghatásosabb képviselője volt a magyar szellemi életben. 

Nem csupán a Protestáns Szemlére gondolok, s nem is egy igényes szakkollégium létrehozása körüli erőfeszítéseire (mert tisztában volt azzal, hogy egy egyetem ma már meghaladja az erőnket), hanem egy olyan kötetre, amelyet talán nem annyira szokás manapság idézni. Hiszen kedvenc szerzői között csupa római katolikus tűnik fel: Márai, Ottlik, Kosztolányi, s maga EP is. (...)

Amit a posztmodern gondolat és irodalomtudomány megismertetése és elterjesztése érdekében tett, ennek a gondolatnak, észjárásnak szerves folytatását jelentette. S persze lázadás is volt mindez, akár fiatal tankönyvíróként, akár idővel szintézis szerkesztő professzorként lépett fel előbb a lassan szocreálból újra reállá váló hagyomány ellenében. S ennek jegyében mondhatjuk, hogy a magyar irodalomnak történetei vannak, de e történetek mind a magyar irodalomé. 

Béke vele.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2016. augusztus 13. 17:19
Mókás és egyben szomorú, hogy miközben a poszt szerzője, és volt tanítványai is nagy szeretettel írnak Szegedy-Maszákról, valaki, aki talán nem is hallott róla, rögtön fenntartását hangoztatja vele kapcsolatban csak azért, mert Esterházy Péter is szerette.
nimród
2016. augusztus 13. 17:13
"Hetvenedik születésnapjára Esterházy írt egy szerelmetes ódát..hát.." És?
tevevanegypupu
2016. augusztus 13. 17:13
Hetvenedik születésnapjára Esterházy írt egy szerelmetes ódát..hát..
öszödibeszéd
2016. augusztus 13. 17:13
mire gondolsz???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!