Merkel, az antipopulista

2016. július 29. 09:40

Pont akkor lett kevés az érzelem Angela Merkelben, amikor bőrünkön érezzük a terrort? Nem. A nemzet érzelmeit nem az ő dolga szabályozni.

2016. július 29. 09:40
Stefan Reinecke
taz

„Kétféle módon reagálnak politikusok a terrortámadásokra. A konzervatívok mentálisan felvértezik az érintett társadalmat az ellenség ellen. Mi ők ellen. Átfogó intézkedéseket jelentenek be, súrolva az alkotmányosság határát. Csak akkor teremthetünk biztonságot, ha elég keményen és határozottan lépünk fel, hangzik az ígéretük.

A liberális válasz nehezebb, de kevésbé szélhámos. A liberálisok biztonsági intézkedéseket hoznak, de mindezt anélkül, hogy az a benyomás alakuljon ki, hogy az garancia az öngyilkos merényletektől való védelemre. A liberálisok sokkal jobban megértik, mint a konzervatívok, hogy a gyilkosság az iszlamista terrornak csupán az eszközeként szolgál. A célja a többség és a kisebbségek egymás ellen heccelése, hogy ezáltal polgárháborút provokáljanak ki.

Angela Merkel a terror elleni harc során liberálisként mutatkozik. Berlinben józanul, törékenyen állt ki – kicsit sem másként, mint eddig. Ez több, mint stíluskérdés, ez ugyanis maga az üzenet: csak semmi pánik. Semmi túlreagálás, semmi rendkívüli állapot. A terroristák célja az lenne, hogy a félelemmel lerombolják a demokráciát. Merkel ezért jogosan óv attól, hogy minden muszlimra bűnösként tekintsünk. Jó lett volna, ha a RAF-idők alatti kancellárok is ennyire kiegyensúlyozottan és hűvösen beszéltek volna, a normalitást az erőszak elé helyezve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2016. július 30. 11:43
Feltesz a liberális, egy soha fel nem tett, mű kérdést, s megválaszolja. Nem zavarja, ezt a kérdést az emberek nem tették fel, nem is érdekli őket. Ez egy ál okoskodás, egy senkit nem érdeklő kérdésre.Játék a szavakkal, betűkkel.. értelem nélkül.
Tesze Tosza
2016. július 29. 17:22
Zombi agyhalott saját felsőbbrendűségétől megrészegülve, bölcselkedve sétál a halálba és sokan követik.
matykox
2016. július 29. 16:18
Ez a Reinecke utód annyira hülye, hogy még az ellenségem ellensége a barátom maximával sincs tisztában. Rettenet. Ebből a hülyeségből pont az látszik, hogy az ilyen szaroknak a barátai a migrének, ellenségeik a saját nemzettársaik. Akik másként merészelnek gondolkodni! Unerhört! Rohadt faszisták ezek, nem demokraták!
Pinter68
2016. július 29. 15:03
A cikk tökéletes összefoglalója annak, hogy mitől jóval felelősebb a Merkel-féle hozzáállás, mint pl. az Orbáné vagy az európai szélsőjobbé. Mert jobban megvédeni ez utóbbi sem tudja a polgárokat. Nagyobb félelemben tartani viszont igen. Csak éppen, ahogy a cikk is nagyon jól megfogalmazza, ezzel inkább hozzásegítik a terroristákat a céljukhoz, mint akadályozzák benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!