Kertész Imre a Monarchia egyik utolsó polgára volt

2016. március 31. 13:29

Számomra Kertész Imre az Osztrák-Magyar Monarchia egyik utolsó polgára volt. Bár személyes élményei nem fűződtek már e korhoz, de mindig úgy éreztem, mintha siratna valamit, ami 1918 novemberében végleg elveszett.

2016. március 31. 13:29
Papp István
Facebook

„Számomra Kertész Imre az Osztrák-Magyar Monarchia egyik utolsó polgára volt. Bár személyes élményei nem fűződtek már e korhoz, de mindig úgy éreztem, mintha siratna valamit, ami 1918 novemberében végleg elveszett. Nemcsak egy dinasztia, nemcsak egy birodalom múlt el ekkor véglegesen, hanem egy szép hit és illúzió is szétfoszlott. A gazdasági növekedésben, a kultúra gyarapodásában, a szabadság erősödésében való töretlen bizakodás kapott ekkor halálos döfést. Nem véletlen, hogy Kertész  Imre szerette Bécset, kedvenc magyar írójának Krúdyt tartotta, Wittgentsteint és Roth-ot fordított, s Kafka tapasztalatának megértésére törekedett. 

A Monarchia szellemében és küldetésében való hit tett őt annyira idegenné saját korával és korunkkal szemben. Bár az én tiszántúli protestáns lelkemnek nem kedves a svarc-gelb hagyomány, de mostanában egyre inkább hajlok arra, hogy ami után következett, az bizony sokkal, de sokkal rosszabb volt. Hiszen nem a Monarchia s benne Magyarország konzervatív-liberális örökségét tartottuk meg, hanem a benne lévő jót is leromboltuk, s a valódi reformokat erőszak, szabadsághiány és sok-sor vér helyettesítette. Ennek talán senki sem volt annyira a tudatában, mint a most eltávozott jeles író.” 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2016. április 01. 09:55
... függetlenül attól, hogy a Monarchia korában még meg sem született. Ez egy nagyon-nagyon, tényleg nagyon okos és magvas cikk volt, kedves Papp István! Én meg az Egyiptomi Birodalom utolsó polgára vagyok. Az még a Monarchiánál is sokkal szebb és jobb volt. Ráadásul ismerem Atlantisz utolsó polgárát, összejárunk vele sörözgetni. Múltkor írt neki az Alfa-Centauri csillagkép utolsó polgára, és ismertette vele az ottani labdarúgó liga legutóbbi eredményeit...
Knerten
2016. március 31. 13:59
Matuska Szilveszter és Gavrilo Princip is a Monarchia polgárai voltak. (Ez most nem tudom, hogy jön ide, csak úgy eszembe jutott.) :D
OberEnnsinnen
2016. március 31. 13:51
Ha marad a Monarchia, Lehetett volna, az új Molnár Ferenc, esetleg Heltai Jenő... ...Mindannyiunknak jobb lett volna .
alex.leopardi
2016. március 31. 13:42
ez hülye vagy csak teszi magát,mikor is született Kertész Imre
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!