Petőfi Sanyi kiköp

2016. március 15. 10:35

ennek a hatalomnak semmi köze sem 1956 októberéhez (amely nem a polgári restaurációért vonult utcára), de még 1848 márciusához sem (amely meg a polgári szabadságjogokért akarta volna felakasztani nem csak a Habsburg-királyokat).

2016. március 15. 10:35
Friss Róbert
Népszava

„Akiben hat éve még munkált valamiféle lelkesültség, az hat év múltán a nemzeti letargiából ébredve keserűen állapíthatja meg: ennek a hatalomnak semmi köze sem 1956 októberéhez (amely nem a polgári restaurációért vonult utcára), de még 1848 márciusához sem (amely meg a polgári szabadságjogokért akarta volna felakasztani nem csak a Habsburg-királyokat). Zavarban is van a kormány, mert valamit mondani kell ilyenkor.

A kényszeres ünnepen láthatóvá válik az, ami a hétköznapokban még egy-egy szobor felavatásának szótlan, de akaratos erőltetésének, vagy fel nem avatása elsumákolásának leplébe burkolható. Ilyenkor tisztán megmutatkozik, ennek a hatalomnak is egyetlen célja van csupán: miután nem tudja saját értékeinek a hajdanvolt polgári forradalmi célokat, nem azonosul velük, így hát kínkeservvel valahogyan viszonyulni próbál hozzájuk. Mint állítólagos polgári hatalom, a szabadság, egyenlőség, testvériség polgári eszményéhez.

Nem megy. Mondhat bármi holnap a miniszterelnök a Múzeumkertben, e kormány normál zenei »A« hangját múlt pénteken megadta Balog Zoltán, akinek nem csak hivatalából (emberminiszter), hanem hivatásából (református lelkész) is a hatalom lelkiismeretének kellene lennie. Főként, ha olyanok előtt beszél - művészek, újságírók -, akiknek gondolkodói szabadságát, nem csak a hatalommal, hanem az egész társadalommal szembeni kritikáját nem korlátozhatná, befolyásolhatná semmilyen közhatalom sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2016. március 16. 07:36
Nem, persze hogy nem, maguknak bolsevik zsidóknak van köze hozzá..
Hora
2016. március 16. 06:58
Így igaz. Petőfi Sanyi kiköp. De, rátok. Nép-szava, ne röhögtess!
ormányos csillós
2016. március 15. 22:20
76 éve csodálatos esemény történt nemzeti ünnepünkön: A Magyar Királyi Honvédség megindult elfoglalni Kárpátalját, melyet sikerrel meg is tett és katonáink ismét az ezeréves határon álltak. Inkább erről emlékezem, mint ezzel a héber belviszállyal törődjek.
atila68
2016. március 15. 19:47
Róbert! Mindezt a Népszava hasábjain ahova Lendvai Ildikó jár be eligazítást tartani. Te nem gyökér vagy Róbert, hanem síkhülye. Aki meg elhiszi amit írsz nem olvasó, hanem áldozat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!