Üzenet Nemes Jeles Lászlónak: nem is holokausztfilm a Saul fia!

2016. február 11. 15:50

Azon kaptam magam, hogy nem is úgy nézem az alkotást, mint egy holokausztfilmet; a mű ennél jóval általánosabb érvénnyel szól életről és halálról.

2016. február 11. 15:50
Szőnyi Szilárd
Válasz.hu

„Nagyon nem mindegy egyébként, ki milyen kulturális, vallási háttérrel ül be a moziba, mert egy-egy gesztus vagy jelkép mást idézhet fel zsidónak, kereszténynek, hívőnek, vallástalannak. Ezzel együtt úgy érzem, minden értelemben ökumenikus film született. Sőt azon kaptam magam, hogy nem is úgy nézem az alkotást, mint egy holokausztfilmet; a mű ennél jóval általánosabb érvénnyel szól életről és halálról. (Ezért sem világos, miért állítja a rendező, hogy Németország bojkottálni akarja a filmet. A mű nem ad erre semmilyen okot.)

Mi több, a Saul fiának – ne tessenek megbotránkozni! – létezhet »holokausztrelativista« olvasata is. Mert bár egyedi, és sok tekintetben páratlan eseményről van szó, ezt a filmet akár a Gulágról is le lehetett volna forgatni. Aki olvasta Olofsson Placid, Rózsás János vagy Nádasi Alfonz visszaemlékezéseit, tudja: a szovjet munkatáborokban hasonló helyzetek próbáltak meg milliókat emberi mivoltukban. És ami itt rabbi, Kaddis és zsidó temetés, ott faágakból faragott kereszt, rejtekben történő misézés mazsolából erjesztett borcseppel és száraz kenyérből nyert ostyával.

Jó film a Saul fia. Ha megkapja az Oscart, a díj méltó helyre kerül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gusztav12
2016. május 30. 01:29
@Éhes ló "A holokauszt egy rakás lószar - Mel Gibson." Makes sense...
balbako_
2016. március 16. 15:50
Akit érdekel nézze. Engem nem érdekel.
Starlord
2016. március 01. 10:03
Ezzel az erővel akkor lehetne filmet csinálni arról is, hogy katonák megerőszakolnak egy 10 meg egy 12 éves kislányt. Apuka meg akarja védeni, ezért agyonlövik, agyveleje folyik a padlon, anyukának szétcsapják a fejét a puskatussal, eztán 5 katona felváltva megerőszakolja a kislányokat, akik egész film alatt sikítoznának. Szóval aki ilyen filmet készít, az egy degenerált beteg állat, aki tudja nagyon jól, hogy ha keveri a holokauszt témáját az elképesztő brutalitással, azzal pénzt kereshet, illetve hírnévre tehet szert. Ez is volt a célja, akinek már elsőfilmes rendezőként nincs saját témája, csak a holokauszt, az olyan az nem tehetséges, hanem egy velejéig romlott szar ember.
Paragun
2016. február 29. 18:48
Szerintem tévedsz. Miért gyűlölködöl ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!