Kell-e rettegni az új lengyel kormánytól?

2016. január 08. 09:22

Az, hogy az alkotmánymódosítás szükségszerű, még nem jelenti azt, hogy a végeredménye nem a liberális demokrácia Magyarországihoz hasonló leépítése lesz.

2016. január 08. 09:22
Király András
444

„Ne kerülgessük az elefántot a szobában: a Jog és Igazság (PiS) októberi, parlamenti abszolút többséget hozó győzelme után mindenkinek, de tényleg mindenkinek azonnal Orbán Viktor és a Fidesz 2010-es magyarországi győzelme, illetve az azt követő fülkeforradalom alkotmánymódosító, bírósági jogköröket kurtító, közmédiát kisajátító intézkedései ugrottak be.

A zsigeri reflex ezúttal jól működött, az új lengyel kormány - illetve a szintén PiS-es új köztársasági elnök - az év végéig

  • puccsszerűen, az éjszaka közepén új alkotmánybírókat nevezett ki, egyben korlátozta az alkotmánybíróság jogköreit;
  • elfogadta az új médiatörvényt, amely alapján azonnal felmenthette a közmédia vezetését, hogy a jövőben kedve szerint nevezzen ki új vezetőket.

(...)

Persze az, hogy az alkotmánymódosítás szükségszerű, még nem jelenti azt, hogy a végeredménye nem a liberális demokrácia Magyarországihoz hasonló leépítése lesz. A lengyel alkotmánybíróság mozgásterének korlátozása legalábbis intő jel, ahogy az unortodox gazdaságpolitika is. Ennek megvalósítását azonban nehezíti, hogy 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 23. 20:29
Az ilyen szarrágók, mit ez a geci és a szennylapja csak rettegjenek, fossanak! A világnak akkor jó, ha ezek fosnak.
tango47
2016. május 01. 21:44
Ezek tényleg nem szégyenlősek (444): "puccsszerűen, az éjszaka közepén új alkotmánybírókat nevezett ki, egyben korlátozta az alkotmánybíróság jogköreit;" AZ ELŐZŐ KORMÁNY NEVEZETT KI PUCCSSZERŰEN UTOLSÓ PILLANATAIBAN ÚJ ALKOTMÁNYBÍRÁKAT. "'elfogadta az új médiatörvényt, amely alapján azonnal felmenthette a közmédia vezetését, hogy a jövőben kedve szerint nevezzen ki új vezetőket." A MÉDIAVEZETŐK LEMONDTAK! EGYÉBKÉNT STIMMEL A MEGÁLLAPÍTÁS.
bölcsuhú
2016. január 25. 22:58
magadat lájkolod te szerencsétlen ópiumfészek?
luisbathhelena
2016. január 25. 22:56
liberális demokrácia? az olyasmi lehet mint a szocialista demokrácia. Fosztóképzőként működik mindkét jelző. Ha a szemkilövős Gyurcsányi képviselte a liberális demokráciát, akkor kösz nem....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!