Így változott Pécs arca a rómaiak óta

2015. június 02. 14:46

Ez a projekt az első kísérlet hazánkban egy város hat évszázados történetét végigkövető virtuális rekonstrukciójának megvalósítására. Interjú.

2015. június 02. 14:46
Buzás Gergely, Balogh András
MNO – SZEMbeszéd

A munkafolyamat során a történeti korszakok között melyek a leginkább szembetűnő változások? Miként szemléltetik ezeket a filmeken túl, a kiállításokon? 


Balogh András: Nagy élmény volt látni a pécsi székesegyház belső rekonstrukcióját, valamint a folyamatos korszakonkénti változását, például amikor az egyik torony helyére faminaretet helyeztek. A török kori épületek közül minden dzsámi kiemelhető, mind-mind egy-egy építészeti csoda lehetett a maga korában. A rekonstrukciókhoz minden olyan épületről, ahol ma is vannak fellelhető emlékek, készítettünk a jelenkori állapotáról is fényképet, és erre egy pontosan megegyező nézőpontból egy rekonstrukciós képet is. Az így elkészült képeket egymás fölé helyeztük, és az információs terminálokon egy csúszka segítségével megnézhetik a látogatók. Ezeknél a képeknél meghatározó élményünk volt a tettyei püspöki palotát megnézni. Sokan nehezen tudják elképzelni, milyenek is lehetettek egykor ezek az épületek.

Miért tartják fontosnak, hogy Pécs várostörténetét a modern technikák alkalmazásával is sikerült feldolgozniuk? Mit jelenthet ez az oktatásban lokálisan és országosan?

Balogh András: Pécs történetének elmesélésében és a romok értelmezésében nagyon fontos szerepe lehet az elkészült interaktív alkalmazásoknak és filmeknek, hiszen ezek hatékonyan közvetítik a történelmi ismereteket és minden korosztály számára befogadhatók. Fontos szerepe lesz az idegenforgalomban és szerves részévé válhat a múzeumpedagógiai óráknak. Az elkészült modellekből/tartalmakból további értékes oktatási segédtananyagokat szeretnénk kialakítani a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-vel. Alapvető célkitűzésünk volt, hogy a legfiatalabb korosztálytól a legidősebb korosztályig mindenkihez eljussanak ezek a tartalmak, melyek minden szempontból más, élményközpontúbb, ám mégis szakmailag megalapozott információkat tudnak közvetíteni mind a helyi lakosoknak, mind a turistáknak. 3D-s történelmi rekonstrukciót mi és más cégek is készítenek, de ennyire átfogó, egy egész város több korszakon átívelő történetét bemutató, komplex fejlesztés még nem született.

Buzás Gergely: Ez a projekt az első kísérlet hazánkban egy város hat évszázados történetét végigkövető virtuális rekonstrukciójának megvalósítására. A tudományos kutatás sokszor nehezen hozzáférhető, és ez a megjelenítés közérthetővé és érdekessé teheti a nehezen értelmezhető eredményeit azok számára, akik csupán érdeklődők. A pécsieknek és a Pécsre látogatóknak egyaránt azonnal áttekinthetővé és nyilvánvalóvá teszi a város ősi múltját és mindazt az értéket, ami ebből ránk maradt, így segíti ezen értékek megbecsülését, megőrzését is.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. június 02. 23:33
"Így változott Pécs arca a rómaiak óta" "egy város hat évszázados történetét" A rómaiak mintha nem hat évszázada lettek volna Pécsen.
kuwiq
2015. június 02. 14:57
Nem értem, a rómaiak plusz hat évszázad azért nem túl sok. Vagy csak addig vannak feldolgozva?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!