Puszták népe - A cseléd

2015. április 10. 16:46

Mivel saját tudásától, szorgalmától semmit sem várhat, magasabb helyről várja a jólétet, általában irigy, mások vagyonára feni a fogát.

2015. április 10. 16:46
fofilozofus
Megmondom

„Ekkor értettem meg a cseléd szó jelentését: önálló gondolatokkal nemigen rendelkező, felelőtlen életvitelű (a mának él) ember. Mivel saját tudásától, szorgalmától semmit sem várhat, magasabb helyről várja a jólétet, általában irigy, mások vagyonára feni a fogát.

Sokáig nem értettem a környezetemben, hogy mi történik, de ebből a könyvből megértettem. Régi ismerőseim, akik a szocializmusban jobban éltek, mint mi, most sehol sincsenek, a családjaik széthullottak, munkanélküliek, elváltak stb. A mi családunk, amelyik a szockában hátrébb helyezkedett el, meg fejlődik: mindenki rendezett családban él, tanult, jó állása van. Hát persze! A lakosság egy jó része cseléd, mi pedig parasztok voltunk valaha, a kommunizmus pedig az engedelmes végrehajtó cselédeknek kedvezett. Az hogy én szorgalmas vagyok, jó eszű, ahhoz az őseimnek évszázadokon keresztül kellett küzdeniük, a cselédek meg csak egyik napról a másikra éltek. (Ezért nem lehetséges rövid távon a cigányok felemelése sem: nem felemelni kell őket, hanem ki kell emelkedniük. Segítség járhat, de mindenkinek saját magának kell ezt az utat kitaposnia.) Emlékszem osztálytársaimra, akik kettesekkel végezték az általánost (!), egyszerűen szenvedtek minden felelésnél, dolgozatnál. Szóval felnyitotta a szemem ez a könyv.

Adalék: szórakozásból megnéztem a 2006-os választás után egy szavazókört szülővárosom környékén: 100 szavazatból 1 Fidesz, 1 SZDSZ, 98 MSZP volt az eredmény. Ja, persze, ez volt a báró cselédtelepe száz éve!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 378 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sobrk
2015. április 12. 10:31
Unalmasak vagytok.
csender
2015. április 12. 01:34
Akkor szart sem ér, mert zabálja az elemet és hamar kimerül.
Fakutya Vigyora
2015. április 12. 00:08
Kádár János Édesanyja cselédként dolgozott, de a gyermek születése után elbocsátották. Korom Mihály Apját nem ismerte, anyja mezőgazdasági cseléd. Nagy Imre Édesapja, Nagy József (1869–1925) uradalmi cseléd Rácz Sándor ávéhás cseléd Czapkó Antal gazdasági cseléd ÁVH Dzerzsinszkij Tiszti Iskola Gosztonyi János Apja gazdasági cseléd Elnöki Tanács tagja. 1950 és 1956 között a Dolgozó Ifjúság Szövetsége Központi Vezetőség és a Magyar–Szovjet Társaság titkára volt. 1956 novembere és 1957 októbere között az újjáalakult EPOSZ központi titkára, majd 1959-ig a Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottság titkára Bakos István Mezőgazdasági cseléd gyermeke MSZMP KB póttagja volt. Erdélyi Károly Apja urasági cseléd volt. Az MSZMP Központi Bizottságának 1966. december 3-ától volt tagja. stb.
peninsulavaldes
2015. április 11. 23:57
ez így van, rab lelkű emberek, akik máshonnan várják a sikert, miközben nekik kéne elkezdeni felépíteni a házat, amibe majd az utódok fognak élni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!