Mi jót kaptunk az oroszoktól?

2014. szeptember 04. 12:25

Az elmúlt bő másfél évszázad történelmi tapasztalata azt mutatja, hogy térségünk számára semmi jó nem származott az orosz medve öleléséből.

2014. szeptember 04. 12:25
Gál Zsolt
Új Szó

„Az elmúlt bő másfél évszázad történelmi tapasztalata azt mutatja, hogy térségünk számára semmi jó nem származott az orosz medve öleléséből.

1848–49, 1956, 1968 – csak pár évszám, amely jól szimbolizálja, hogy az orosz birodalom a szabadság legnagyobb ellensége volt térségünk újabb kori történetében. Hány életet vett el és hányat nyomorított meg a Szovjetunió által ránk kényszerített kommunista rendszer? Az mond valamit, hogy GULAG meg málenkij robot? De mehetünk tovább, a csehszlovák reformfolyamat és az új magyar gazdasági mechanizmus leállítása a Kremlből, a Csernobilról való tájékoztatás, pontosabban hallgatás (a május elsejei felvonulásokat meg kell tartani, nincs sugárveszély), a Los Angeles-i olimpián való részvétel de facto megtiltása, a Vörös Hadsereg után itt maradt környezeti károk stb. stb. Egy szó mint száz: mi jó származott az orosz politikától az elmúlt bő másfél évszázadban?

Most egy olyan volt KGB-s teljhatalmú vezetője van Oroszországnak, aki a Szovjetunió szétesését a XX. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezte. Igen, a Szovjetunióét, amely nemcsak másoknak okozott tengernyi szenvedést, hanem saját lakosai közül is több tízmilliót gyilkolt le vagy hurcolt el munkatáborokba. Európa és az orosz medve vitájában az ő oldalára állunk?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kolompár Tarzan
2014. szeptember 04. 21:26
Vajon milyen világ volna, ha a 2. VH-ba az oroszok visszaverik a németeket, de megállnak az Ukrán határnál? Valószínűleg hozzácsatolnak minket az osztrákokhoz, és mi pucolnák a sógorék szaros csizmáját. Euróért. De szép is volna!
Box Hill
2014. szeptember 04. 19:38
Hogy mi jót kaptunk az oroszoktól? Hát egy pufajkát, ami megvédte Horn Gyulát a megfázástól. Ez nem semmi.
dé208
2014. szeptember 04. 19:19
Dosztojevszkij,Tolsztoj,Puskin,Szolzsenyicin, Dovlatov,Pelevin,Akszjonov,Szorokin de lehet a Solohov is és ezek csak a legeslegjobbak. Óriási irodalom, regényt csak oroszok tudnak írni. És egy anekdota: A harmincas években baloldali ifjak létrehoznak egy folyóiratot, ahol az első számban a Szovjetúnió aktuális xéves tervéről tervezik megmondani a frankót. Felkeresik a kézirattal Kassákot aki ennyit mond az egészre: "Maguk nyikhajok, maguk akarnak a nagy orosz medve kalapjába szarni ?"
kukagyerek
2014. szeptember 04. 18:17
"Mi jót kaptunk az oroszoktól?" ................ És mi jót, samu bácsitól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!