Nyílt levél Áder Jánoshoz

2013. december 17. 15:29

Nem akarjuk azt, hogy a gyermekeinket újra az állam egyentankönyveiből tanítsák az államosított tanárok!

2013. december 17. 15:29
Szelényi Zsuzsanna

Tisztelt Elnök úr!

Mi, az Együtt-PM-ben az oktatást nemzetstratégiai ügynek tekintjük. Mélyen hiszünk abban, hogy az állam kezében a jó minőségű tudást nyújtó, mindenki számára egyenlően elérhető oktatási rendszer a leghatékonyabb eszköz arra, hogy támogassa a törekvő polgárokat. Támogassa őket, abban, hogy életükben egyről a kettőre jussanak, vagy legalább a gyermekeik számára megadhassák a felemelkedés esélyét.

Az elmúlt három év kormányzati döntései folyamatosan és hosszútávra kiható módon rontottak a magyar oktatási rendszer színvonalán.

Az elmúlt napok országgyűlési döntései közül kiemelkedik egy, amely a magyar tanárok, szülők és diákok – ekképpen az ország – érdekeit különösen sérti. A kormánytöbbség a magyar tankönyvkiadás államosítására készül, az erről szóló törvényjavaslat már az Ön asztalán fekszik.

AZ EGYÜTT-PM SZÖVETSÉG NEVÉBEN ARRA KÉREM ÖNT, NE ÍRJA ALÁ A TANKÖNYVKIADÁS ÁLLAMOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYT!

Okkal tartunk attól, hogy a kormányzat mozgatórugói között elsősorban is egy hatalmas piac megszerzése és – talán politikai szempontok alapján kiválasztott – vállalkozók kezére juttatása szerepel. A lépés azonban nemcsak gazdaságpolitikai szempontból kifogásolható, érinti a tankönyvek tartalmát, a belőlük szerezhető tudás minőségét is.

Mi, az Együtt-PM-ben nem akarjuk azt, hogy a gyermekeinket újra az állam egyentankönyveiből tanítsák az államosított tanárok!

Szabadon gondolkodó, kérdezni, kételkedni és bírálni is merő polgárokat akarunk nevelni a gyermekeinkből, akiknek az iskola tágítja, nem pedig szűkíti a látókörüket – esélyt is ad nekik, nemcsak kötelességeket ró rájuk.

Elnök úr maga is édesapa, bízom abban, hogy méltányolja a szakmai és szülői aggodalmainkat.

Bölcs és demokratához méltó döntésében bízva, tisztelettel,

Szelényi Zsuzsanna,

és az Együtt-PM Szövetség oktatáspolitikai kabinetje

(Közlemény)

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2013. december 17. 21:30
De, Zsuzsika, akarjuk.... Qrvára elegem van abból, hogy csicsásabbnál csicsásabb, de a lefelé nivelláló verseny eredményeként meglehetősen drágán vegyem meg az elég szar színvonalú könyveket, amik ráadásul gerinc próbálóan nehezek, mert a csicsás fényes papír sajnos ilyen... Legyen versenyben kiválasztott legjobb széria, ami nagy tömegben egységesen előállítva olcsó! Eszem a liberális lelkedet kunczéstól te drága!!!
Tatulus
2013. december 17. 21:17
Ennek a nagytapasztalatú Hölgynek nem jut eszébe, hogy számtalan példát lehet felhozni, miért szükséges – bizonyos oktatási szintig az egységes tankönyv? Költözéskor a gyerekek beállítása a helyi állapotra olykor komoly erőfeszítésbe kerül. Matekból itt, kémiából ott, magyarból máshol, a gyerekek csak nézik, hogy ők előzőleg egészen másból és máshol tartanak a tananyagban. Vehetnek új könyveket borsos áron. Ideje volt – legalább alapszinten - egységesíteni a tankönyveket. Nem beszélve, hogy így a követelmények is azonos irányban vannak. Az államosítás – persze sok érdeket sért (Szelényi úrnőét és körét bizonyára) – de fontos lépés az olcsóbb és egységesebb tankönyvek irányában. A magyarság sötétítésében érdekeltek persze rinyálnak – itt már egyeseknél észrevehető a munkájuk, akik képtelenek észrevenni, hogy miről van szó – de a kormány döntése helyes!
Leszart Rittberger
2013. december 17. 21:14
Alapvetően igen nagy ostobaság ez az írás. Gyermekeink Ausztriában járnak iskolába, ott is egyen tankönyv van. azt gondolom, hogy leginkább nekem van alapom arra, hogy bármilyen véleményt megfogalmazzak, mert legalább 2 oktatási rendszert is megismertem/megismertünk. Persze minden idióta sikolthat a világba marhaságokat, de az oktatási rendszer színvonala nem a tankönyveken múlik. egy dolgot írok le most: megérkezik a busz az iskola elé és a gyerekek vidáman befutnak a suliba...egyen tankönyv ugye ?
feketemacska
2013. december 17. 18:49
Tankönyvírónak lenni a legkevésbé szabad foglalkozás. Míg a természettudományokat nehézkes lenne átpolitizálni/bár az átkosban azt is megtették/,addig a társadalomtudomány és az irodalom végveszélyben van,mert ott lóg a Damoklész kardja a fejük felett:valakik diktálják az írandót,különféle csoportoknak kell megfelelni. Az iskolák szellemi államosítása több veszélyt rejt,persze ami most még nem látszik világosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!