Gombahorka, Krasznaszög

2013. július 30. 19:47

Van jövő, rengeteg különféle, tehetséges és értelmes ember él ezen a vidéken, akik képesek és hajlandók is közösen létrehozni valami jó dolgot, önszántukból, és mindezt magyarul. Nem hivalkodóan magyarkodva.

2013. július 30. 19:47
Polák Gábor
Félvidék

„»Gombaszög végre meggyőzött arról, hogy mégse menjek ki külföldre dolgozni, mert itt a helyem, ilyen csudálatos emberek között« – ilyen és ehhez hasonló reakciókat olvashat az ember, fiataloktól, és bevallom, én is hasonló érzésekkel jöttem el a táborból, ami alighanem a legmenőbb dolog jelenleg a Felvidéken. Egyszerűen nem tudok olyan más, tömegeket megmozgató, közvéleményt felverő felvidéki történést mondani, ami akárcsak tizedannyira lenne menő, mint Gombaszög, amiben ennyi spontán erőt, kreativitást, függetlenséget, csapategységet lehetne látni, amely egy olyan rendezvényt teremt, ami miatt jó hazajárni Felvidékre, és rosszul esik elmenni. Lám, még a kritikai cikkben is előjön a pozitív feedback, pedig azt hittem, ezt a részét már letudtam. Menő dologból márpedig hiánycikk van mifelénk, bár mostanában mintha lenne némi mozgolódás, elsősorban fiatal-civil téren.

Gombaszög arra alkalmas, hogy megmutassa, van jövő, rengeteg különféle, tehetséges és értelmes ember él ezen a vidéken, akik képesek és hajlandók is közösen létrehozni valami jó dolgot, önszántukból, és mindezt magyarul. Nem hivalkodóan magyarkodva. Ezért is különösen ütős a gombaszögi kopjafaállítást követő himnuszéneklés, mert ekkor érezni, hogy mindazon sokféle dolgon túl, amit az előző napokban együtt csinált ez a sok ember, van még egy megfoghatatlan kötelék, ami összeköt, de amiről nem kell egyfolytában beszélni. Mert annyira természetes, és mert annyira különböző: egyiknek a paprikáskrumplit jelenti, másnak a halászlét, mindenkinél más az elegy, de ha reggeltől estig erről lett volna szó az előző napokban, biztosan nem lenne ennyire különleges.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Posvanyosi Szakadtegyetem diszdoktora
2013. augusztus 01. 16:23
en sem szeretem, ha gunyolodnak a magyarkodason, hisz ez az egyetlen terulet ahol az Orsos kormany tenyleg jobban teljesit.
bunko_jobbos
2013. augusztus 01. 16:22
A bejegyzés tetszik, még pluszt is adnék rá, de gyanúsan sokat dícsérik itt ezt a dolgot. Márpedig a mandin semmi sem történik véletlenül.
johnconnor
2013. július 31. 14:13
egész felvidék nevében nem beszélhetek, te se mjelentheted ki, hogy az egész felvidék retteg. Ha rettegne, nem lenne gombaszög. a cikk viszont a táborról szólt, és itt egyesek rettegésnek értelmezték azt, hogy "csak" a végén volt egy himnuszéneklés. abba kéne hagyni ezt az általánosítgatást. Főleg, hogy gondolom sejtelmed sincs arról, milyen kisebbségben élni. semmi jogod ítélkezni. én is mondhatnám, hogy mekkora egy birka nép az anyaországi, mert szó nélkül hagyja, hogy lenyúlják a magánnyugdíját, trafikjait, takarékpénztárait, akármit, hogy a sokadik kormánya ezredszer is átveri. de nem mondok ilyet.
johnconnor
2013. július 31. 13:13
érdekes, hogy mindenki ebbe az egy szóba köt bele. magyarkodás - üres rongyrázás, felvágás olyasmivel, amiről tkp nem is tehet az ember. ergo semmi értelme. mint amikor valaki arra büszke, hogy ő férfi, vagy nő, és a pöcsét rázza. tökjó magyarnak lenni meg magyarul beszélni, de ez önmagában nem jelent semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!