A szólásszabadság baloldali korlátai

2012. február 29. 10:44

A vizsgált cégek (Apple, Facebook, Google, MySpace, Twitter, Comcast, AT&T, Verizon) közül csak a Twitter nem cenzúrázza a keresztény tartalmakat.

2012. február 29. 10:44
Szilvay Gergely
Mandiner blog

„Érdekes adatokkal szolgál a közösségi oldalak és az új média szólásszabadságával kapcsolatban a John Milton Project for Religious Free Speech 2011 szeptemberben megjelent kutatása, ami az ezen platformokon folyó cenzúrát mutatja be. Csak pár példa: a vizsgált cégek (Apple, Facebook, Google, MySpace, Twitter, Comcast, AT&T, Verizon) közül csak a Twitter nem cenzúrázza a keresztény tartalmakat. Keresztény tartalom alatt itt többnyire az »offenzív« kijelentéseket kell érteni. Hogyan lehet offenzív a keresztény tartalom? Hát úgy, hogy elítéli a homoszexualitást vagy épp az abortuszt.

Nézzük csak: a tanulmány szerint az Apple összesen két alkalmazást távolított el az iTunes App Store 425 ezer alkalmazásából: az egyik a házasság hagyományos keresztény felfogását reklámozta, a másik azt, hogy a homoszexuális irányultság megváltoztatható (Richard Cohen egykor homoszexuális amerikai pszichoterapeuta könyve, vagy ez a cikk). Érdekes amúgy, hogy azok, akik azzal érvelnek, hogy a szexuális irányultság társadalmi konstrukció és megváltoztatható, ezt csak a heteroszexuális identitásra látszanak érteni, de a homoszexualitást bebetonozottnak tartják.

A Google elutasította egy keresztény szervezet pro-life hirdetésének közzétételét, blokkolt egy amerikai konzervatív keresztény honlapot. A Facebook pedig együttműködik melegjogi szervezetekkel, valamint meleg tudatossági programokban vesz részt, aminek következtében ha a homoszexualitásra vonatkozó keresztény nézeteket tesz közzé valaki, akkor jó eséllyel cenzúrázzák. A Facebook és a Google policyjában tiltva vannak a »forró témák«. Az ilyen keresztény álláspont közzététele ugyanis gyűlöletbeszédnek számít, ami a jelentés írói szerint »veszélyesen meghatározatlan és politikailag korrekt kifejezés«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2012. március 03. 17:40
Érdekes felvetés, de reméljük a neoliberalizmus teret veszt a világon és az emberi értékek, szeretet, mások emberi értékeinek tisztelete kerül a fő helyre. Egy normális, békés világban erre lenne szükség. A keresztény vallásban- a tízparancsolat alap értékeket közvetít. Be kellene tartani.
Öreg
2012. március 03. 11:09
Ugyanaz a felelőségük, mintha a betegségeket szándékosan terjesztenék! Egyenes az út: zülleszteni a keresztyénséget, zülleszteni a családokat, zülleszteni azokat az értékeket, ami a fehér embert megtartotta!
megyer
2012. március 02. 21:36
Tehát nem is titkoltan cenzúrának mindent, ami keresztény, családpárti, konzervatív értékelvű. Szép új világ. Csak legalább ne papolnának éppen ők szólás- és sajtószabadságról!
pierre bayle
2012. március 02. 21:36
Bazd meg, nem a keresztény tartalmat "cenzúrázza", hanem a keresztény babonákra épülő agresszív megnyilvánulásokat. Beírhatod, hogy JC is the Saviour, de azt sztem nem, h BUZIK A POKOLBAN FOGTOK ÉGNI. Van különbség
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!