Az utolsó kereszteslovag

2011. június 29. 11:27

Nekünk, magyaroknak Reaganről elsősorban mint a totalitarizmus elszánt ellenfeléről kell megemlékeznünk.

2011. június 29. 11:27
Baranyi Márton
Komment.hu

„Amikor Ronald Reagan azt mondta, »es gibt nur ein Berlin« (csupán egyetlen Berlin létezik), ezen azt is értette, hogy csak egyetlen, osztatlan Európa létezik. Jóslata a fal leomlásáról két év múlva, idősebb Bush elnök idején vált önbeteljesítővé. Gorbacsov nem nyitotta meg a kaput, de legalább nem avatkozott közbe, amikor mások ezt megtették helyette.

A harcot persze nem egyedül vívta meg. Segítségére volt Margaret Thatcher és II. János Pál pápa is, akik szintén eltökéltek voltak a Szovjetunió megbuktatásában. Barack Obama Reaganre emlékezve azt mondta, a hit embere volt. A hit mellett azonban a humor embere is volt. A nehézkes, száraz, papírízű szocialista újbeszél elsajátítása hosszas erőfeszítést igényelt. Ezzel szemben Reagan bonyolult problémákat is képes volt gyakorlottan megvilágítani néhány csattanós mondás segítségével. Az aggodalmaskodást a szovjet vezetőkre hagyta: hadd főjön a fejük, miközben ő kaliforniai ranch-én lovagolt, vagy golfozott.

Hogy szavai nem maradtak visszhangtalanul, arra többek között Natan Saranszki, Andrej Szaharov egykori munkatársa a példa. Saranszki már hat éve raboskodott Szibériában (13 évre ítélték!), amikor meghallotta, hogy az elnök a gonosz birodalmának nevezte a Szovjetuniót. Bizakodó volt, úgy vélte, Jimmy Carter szavai után végre nem csak üres ígéreteket kaphat. Végül Reagan nyomására Gorbacsov három év múlva szabadon engedte. »Véget ért Lenin nagy októberi bolsevik forradalma, és egy új forradalom, a szabadság forradalma, Reagan forradalma kezdődött el« - nyilatkozta később Saranszki.

Nekünk, magyaroknak Reaganről elsősorban mint a totalitarizmus elszánt ellenfeléről kell megemlékeznünk. Így tesznek majd hétvégén Prágában, és így tettek a múlt héten Krakkóban is. Akik számára pedig csak egy cowboy marad, azokat érdemes emlékeztetnünk: a párbajt egyetlen puskalövés nélkül nyerte meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2011. június 30. 04:31
"Segítségére volt Margaret Thatcher és II. János Pál pápa is, akik szintén eltökéltek voltak a Szovjetunió megbuktatásában. " Margaret Thatcher akkora 'segítség' volt, hogy Gorbacsovval folytatott találkozó alkalmával bizalmasan közölte, hogy nem szeretne egyesült Németországot látni, mert második világháború, nagy Németország által felborított szent brit status quo, blablabla... És ha a Szovjetunió katonailag beavatkozna az NDK területén, hogy megőrözze a saját érdekszférájában ő Nagy Britannia nevébe nem ellenezné ezt. Ezt megelőzőleg kérte, hogy ez ne kerüljön jegyzőkönyvbe, de a precíz szovjet diplomaták a találkozó után emlékezetből jegyzőkönyvezték a Thatcher által mondottakat.
Etienne
2011. június 29. 17:14
Izgalmas látni, hogy j kultúrpolitikai cölöpöket próbálnak leverni, de ahogy a szovjeteknek sem sikerült, nekik sem fog. Egyszerűen Raegen nem él a magyar emberek fejében s nem is fog.
drieno
2011. június 29. 15:19
szép szavak, csak nem igazak, de tény, hogy a döntő csapást állítólag ő mérte a ruszkikra az űrháborús ötlettel mások szerint meg gorbacsov - gorbacsov nélkül nem ment volna, az biztos meg a számítógépes technológia ugrásszerű fejlődése nélkül se, a ruszkiknak esélyük nem volt mikroprocesszorgyártásra (azóta sincs nekik olyan) arról nem is beszélve, hogy alzheimeres korában meg már nem is ő kormányzott
Elmúlt Illúzió
2011. június 29. 14:36
Terrorista is volt, támogatta a mudzsaehinneket és hát akit utódjának választott, az sem volt jobb. A világrendőrség szerepét,akkor is eljátszotta. Elnökségére gondolva, akár lehetne Ifjaabb Bush, vagy Husszein Obama, vagy bármelyik története.Kb ugyanaz volt.csak aztán el is tüntetik azt,akit segítettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!