Kezdhetünk drukkolni: pályára lép Székelyföld válogatottja!

2023. június 30. 09:41

Tudta, hogy van, amiben Kárpátalja világbajnok lett? És hogy ebben Székelyföld is a legjobbak közé tartozik? Kezdődik a világ egyik legszívderítőbb, ámde alig ismert sporteseménye, az államiság nélküli, FIFA által elutasított népek válogatottjainak labdarúgó selejtezője. Székelyföld is benne van a versengésben, és van is miért drukkolnunk nekik – különösen, ha megismerjük Kárpátalja válogatottjának döbbenetes sorsát!

2023. június 30. 09:41
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Nyitóképen: Székelyföld (kékben) és Kárpátalja válogatottjainak mérkőzése a 2018-as CONIFA-világbajnokságon (fotó: CONIFA)

 

A Két Szicília Királysága. Kernow (Cornwall) kelta válogatottja. Tibet, Kasmír és Kurdisztán csapata. No és Székelyföld magyar futballválogatottja!

A CONIFA labdarúgó szövetségének tevékenysége minden bizonnyal a nemzetközi sportélet legjobb szándékú kezdeményezései közé tartozik.

Az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetségéről van szó.

Ami azon apró nemzetek, kisebbségek, hontalan népek vagy éppen a világ által el nem ismert államok önszerveződő labdarúgó válogatottjainak közössége, akiknek a tagfelvételi kérelmét a magasságos FIFA elutasította.

Az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetségében a teljesség igénye nélkül olyan további válogatottak is képviseltetik magukat, mint Abházia, Elba szigete, a római birodalmi, alpesi tartomány Raetia régiója; Ázsiából a tamilok és a pandzsábiak; Afrikából Biafra és Yoruba; Észak-Amerikából a Seattle és Vancouver környéki ködös óceánpartokról érkező Cascadia; Dél-Amerikából pedig az aymara és a mapuche indiánok csapatai.

A kisebbségek felkarolása

Hosszan lehetne taglalni az egyébként alig ismert, nemzetközi publicitást alig kapó CONIFA erényeit.

Egy: a csúcsra járatott, milliárd dolláros sportkapitalizmus helyett

itt magáról a játékról, annak szeretetéről és egyesítő erejéről van szó,

látványos külsőségek, mesterkélt show és a profi világfutballt jellemző globális biznisz behatásai nélkül.

Kettő: a CONIFA küldetése teljesen szembe megy a kor szellemével. A mai élsportra és azon belül a futballra különösen jellemző, bornírtságig lebutított globalista jelszavak, no meg a woke agenda helyett itt a sokfelé sokak által a szőnyeg alá seperni kívánt, sokszor hányatott történetű, a példás kivételektől eltekintve

autonómiához és pláne szuverén állami léthez nem jutó nemzeti kisebbségek felkarolásáról van szó,

a sport legnemesebb hagyományai és eszközei által.

Három: ebből is következően a CONIFA csapatai és bajnokságai az emberiség, az emberi civilizáció valódi sokszínűségének és közös történelmünk gazdagságának a példái. A kívülállók és az alul lévők közösségeiből érkeznek a futballisták, akik játékukkal és teljesítményükkel saját közösségüket képviselhetik és adhatnak okot büszkeségre.

Egyszóval: az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetsége a futball eredeti ethoszának segítségével emeli föl öt kontinens sokszor elnyomott, jogfosztott, nehéz sorsú népeit, illetve boldogabb régiók szép lokális történelmi hagyományainak képviselőit.

A CONIFA épp tíz éve, 2013-ban jött létre, annak elnöke a kezdetektől a svéd Per-Anders Blind, egyik alelnöke pedig magyar, Wenczel Kristóf személyében.

Mint bemutatkozásukban olvashatjuk:

és összehozni az embereket annak különböző részeiből. Ezt egy olyan módon érjük el, ami maga mögött hagyja a politikát. Nem mi akarjuk megítélni, hogy a tagjaink politikai függetlenséget érdemelnek-e. Mi a világtérképre akarjuk fölhelyezni őket, megmutatva őket és népeiket, esélyt adva nekik, hogy megmutathassák magukat a világnak.”

Székelyek és kárpátaljaiak a pályán (fotó: CONIFA)
Székelyek és kárpátaljaiak a pályán (fotó: CONIFA)

Kárpátalja kálváriája

Nem véletlen, hogy az Európa legnépesebb őshonos kisebbségének számító külhoni magyarság is több csapattal volt már jelen a CONIFA-ban.

Kárpátalja esetében azonban közbeszólt az ukrán politika – nincs jobb szó rá – undorító valósága.

Amennyire felemelő a CONIFA tevékenysége, annál szomorúbb az, ami néhány évvel ezelőtt a hozzájuk belépő Kárpátalja magyar válogatottjával történt.

Az Ukrajnához tartozó régió magyar kötődésű futballistái 2016-ban léptek be a CONIFA-ba, és végül bekerültek a szervezet 2018-as világbajnokságára. Meccseket játszottak Észak-Ciprus, Abházia, Tibet, az amerikai-kanadai nyugati partot képviselő Cascadia, valamint magyar nemzettársaik, Székelyföld csapatai ellen - a magyar-magyar rangadót Kárpátalja nyerte 4-2-re.

Mi több, Kárpátalja végül meg is nyerte a 2018-as CONIFA-világbajnokságot!

A teljességgel ártalmatlan, ámde szívderítő, lélekemelő eseménysorozatra azonban a lehető legdurvábban reagáltak Ukrajna hivatalosságai – extrém mértékű büntetést róttak ki a futballistákra.

A CONIFA játékain részt vevő, ukrán állampolgárságú kárpátaljai magyar futballistákat ugyanis örökre eltiltották az ukrajnai futballozástól; a csapat magyar állampolgárságú tagjait pedig kitiltották Ukrajna területéről.

Ezzel párhuzamosan

a kárpátaljai válogatott tagjait.

Az Ukrajnával és hatóságaival nyilvánvalóan nem egy súlycsoportban lévő CONIFA közleményben adott hangot megdöbbenésének, az ukrán döntést „súlyosan felkavarónak” és „drákói szigorúságúnak” nevezték. Közölték, hogy a CONIFA munkatársainak, játékosainak és vezetőinek nincs tudomása arról, hogy a kárpátaljai futballisták szeparatista érzelmeknek vagy ambícióknak adtak volna hangot, ellenben a csapat régóta és nyilvánosan képviselte a régió kettős örökségét, a csapat zászlója és logója mindkét ország színeit mutatja, és ezeket viselik mezeiken is.

Az talán egy külön nagyriportot érdemelne, hogy mi lett az elmúlt években a brutális büntetéssel sújtott kárpátaljai labdarúgók további sorsa. Tanulságos és szomorú tény, hogy saját Facebook-oldaluk utolsó bejegyzése is 2018-as, az elnyert világbajnoki kupát ábrázoló fotóval végződik.

Innen és most csak a legjobbakat kívánhatjuk nekik, legyenek akár az ukrán határ innenső vagy túlsó oldalán.

Kárpátalja válogatottja Londonban (fotó: KMLVE Facebook)
Kárpátalja válogatottja Londonban (fotó: KMLVE Facebook)

Székelyföld pályára lép

A CONIFA most megkezdi saját külön bejáratú, 2024-es világbajnokságának selejtező köreit.

Pénteken pályára lép a csíkszeredai stadionban Székelyföld válogatottja is.

A székely fiúk előbb Chameria csapatával mérkőznek meg, akik a görögországi albán kisebbséget reprezentálják. Székelyföld aztán hamarosan a Két Szicília Királyságának válogatottjával fog összecsapni.

A meccseket a CONIFA online tévécsatornáján lehet majd követni. Hajrá, magyarok!

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hyazinth
2023. július 02. 15:35
Bonyolult a helyzet. Abháziát és Dél-Oszétiát Oroszország, Venezuela, Nicaragua, Nauru és Szíria független államként ismeri el. A többi ország vagy nem foglalt állást, vagy a Georgia névre is hallgató Grúziát támogatja a kérdésben. Az tény, hogy a 2015-ben Debrecenben rendezett CONIFA Európa Kupára az abházok és a dél-oszétek sem kaptak vízumot az illetékes magyar szervektől. Mindenesetre ezen területek is rendelkeznek saját labdarúgó-szövetséggel, amelyet azonban sem a FIFA, sem az UEFA nem ismer el, ezért versenyeznek ezen csapatok a CONIFA égisze alatt. A kurdok már vettek részt CONIFA vb-ken, de egyszer sem jutottak tovább a csoportjukból, ezért nem szerepeltek előző hozzászólásomban. A 2024-es tornát viszont éppen Kurdisztán rendezheti meg, ha a világpolitikai helyzet is lehetővé teszi. Az ujgurok szereplése még valóban várat magára.
Ugandai Bubu
2023. június 30. 15:28
A magyar cigányoknak van válogatottjuk? Lassan kellene egy észak-magyar autonóm terület is kerekes zászlóval, more!
Nyugatellenes
2023. június 30. 14:31
Az ukránnál patkányabb identitást nehéz elképzelni is. Remélem, az Oroszok mindegy szálig kiírtják őket!
ujujuj
2023. június 30. 13:35
Szuper torna. Most hallok róla először, de már jobban érdekel, mint a bajnokok ligája. ukrajna példátlan kicsinyessége és gecizmusa már megint miért nem lep meg? Még a bocskoros rumugyokban is van annyi emberség és nagyvonalúság, hogy még bírnak békélni azzal, hogy van Székelyföld csapat egy informális focitornán...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!