<![CDATA[tortenelem.mandiner.hu]]> http://tortenelem.mandiner.hu/ hu-HU <![CDATA[Film készül Mária Teréziáról]]> Mária Terézia születésének 300. évfordulójára közép-európai koprodukciós film készül a császárnő és királynő ifjú éveiről.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[133 nap – film a Tanácsköztársaságról (videó)]]> Skrabski Fruzsináék dokumentumfilmje az első hazai kommunista diktatúráról. Rendező: Borsody István. Szerkesztő: Novák Tamás, Borsody István.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Köztéri kiállítás nyílt a huszadik századi történelmi traumáinkról]]> „Nyissunk a múltra, hogy legyen jövőnk!” címmel látható a XX. századi történelmi traumáinkról köztéri kiállítás 2017. március 16. és március 30. között a Madách téren.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Borbás Barna (Heti Válasz): Öt állítás 1848-ról, forradalomról és szabadságharcról]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Pető Zoltán (Regnum Portál): 1848: a Habsburg-uralkodók nem voltak zsarnokok]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Bödők Gergely (Mandiner): Grófnő vörösben – Kovács András 1984-es filmje]]> A Kádár-korszak nagy filmes nemzedékének egyik legkiemelkedőbb alkotójára az 1984-ben készült Vörös grófnő című kétrészes filmjének elemzésével emlékezünk.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[hllndr (Mandiner): Mi a gyökere a kuruc-labanc ellentétnek?]]> A kuruc-labanc témában az az igazán érdekes, hogy több száz éves politikai címkék a mai napig is ennyire időszerűnek hatnak. Vajon miért?
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Gecse Géza (Mandiner): Páncélosokkal az életért]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Gyógyír, sebre – Kísérlet a trianoni trauma orvoslására]]> Lehet-e orvosolni Trianont? Mik voltak a függetlenné vált magyar külpolitika prioritásai? Előbb a szomszédállamokkal szembeni gesztusokra vagy rögtön a határokon túli magyar politikai szerveződések támogatására volt szükség? És végül a lényeg: sikeresnek tekinthető-e mindez? Ezekről a kérdésekről volt szó Jeszenszky Géza, történész, diplomata legújabb kötetének bemutatóján. A rendezvényen egykori koronatanúk, a rendszerváltást követő magyar külpolitika aktív alakítói és történészek beszélgettek.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[László Andor (Mandiner): Vergődés a kuruc-labanc kelepcében – Válasz a Mandinernek]]> Történelmi emlékezetünk megosztóvá vált: elsősorban az ellentétek tűnnek fel, e szomorú századnak „sikerült” visszavetíteni saját megosztottságát a múltba. Jöjj el, 21. század…!
[...] Bővebben!
]]>