<![CDATA[tortenelem.mandiner.hu]]> http://tortenelem.mandiner.hu/ hu-HU <![CDATA[Kovács Emőke (Magyar Idők): Gróf Andrássy Gyula eleganciája]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Budapest ostromakor hősi halált halt katonákra és civilekre emlékeztek]]> Megemlékezéssel és egy rendhagyó kiállítás megnyitásával tisztelegtek hétfőn az 1945-ös budapesti harcokban hősi halált halt katonák, illetve civil áldozatok emlékének.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Gréczy Zsolt (Facebook): Február 13: Budapest felszabadul]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Balogh Gábor (Alfahír): Hatvan éve ment el az utolsó magyar államférfi]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Hatvan éve hunyt el Horthy Miklós (videó)]]> 1957. február 9-én hunyt el a portugáliai Estorilban Horthy Miklós, Magyarország kormányzója a két világháború között. Budapesti bevonulásával emlékezünk a tenger nélkül maradt ellentengernagyra.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Turáni gondolat: elitizmustól a szittyológiáig]]> Honnan jön a turanizmus? És hogyan érkezett Magyarországra? És miként lett az elit körök hobbijából lila fantaszták tévtana? Nem magyar jelenség, hogy igazolhatatlan testvériséget és ősöket keresünk: máshol is népszerűek lesznek az ilyen elméletek, például az ukrán-szkíta rokonságé – amint felüti fejét a válság. A Mathias Corvinus Collegiumban jártunk, ahol neves történészek adtak stand up comedy-be is beillő előadást a turanizmus mibenlétéről.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Akadémiai kutatócsoport vizsgálja a trianoni békeszerződés körülményeit]]> Az Ablonczy Balázs történész vezetésével tavaly létrejött MTA Lendület Trianon 100 Kutatócsoport célja monográfiákkal, konferenciákkal, dokumentumközlésekkel, idegen nyelvű publikációkkal hozzájárulni ahhoz, hogy a tudományos közösség és a magyar közvélemény jobban megismerje a trianoni békeszerződés pontos körülményeit.
[...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Gecse Géza (Mandiner): Száz év tükrében a nagy háború 1916-2016]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Csunderlik Péter (Page Not Found): III. András, a globális SZDSZ áldozata]]> [...] Bővebben!
]]>
<![CDATA[Máthé Áron (Facebook): A nemzeti mítoszokról, a zsurnalizmusról és a gyermeteg elvakultságról]]> [...] Bővebben!
]]>